Castiga din inchirierea de robe si toci pentru absolventii care vor sa fie in pas cu moda americana

Autor: Adelina Mihai 07.10.2009

Festivitatea de absolvire este un eveniment important in viata oricarui absolvent de liceu sau facultate, robele si tocile fiind printre cele mai cautate accesorii din ultimii ani. Pentru cei care au gasit o oportunitate de afacere pe aceasta nisa, investitiile initiale nu au depasit 20.000 de euro, iar cresterea profitului a fost direct proportionala cu majorarea numarului de absolventi.



La numai 23 de ani, Mihai Putinelu si-a deschis o afacere care urma sa se dezvolte in domeniul vanzarilor si inchirierilor de robe de absolvire. Compania Milman Office, care administreaza site-ul Robeabsolvire.ro, a fost infiintata inca din 2006, cand derula activitati conexe: realizarea de fotografii si albume de absolvire pentru elevii de liceu.

"Ideea businessului a aparut la terminarea facultatii, cand am fost implicat in organizarea propriei festivitati de absolvire si mi-am dat seama ca toata responsabilitatea cadea in sarcina studentilor, intr-o perioada de timp in care ei sunt, oricum, foarte incarcati cu examenele finale", a spus Putinelu.

Investitia initiala a fost de aproximativ 15.000 de euro, bani utilizati pentru achizitionarea robelor si a tocilor folosite la festivitatile de absolvire si care proveneau dintr-un credit bancar si din surse proprii.

"Alte investitii initiale cu pondere ridicata au fost in activitatile de promovare, plata chiriei si a depozitului unde sunt tinute produsele, sau in servicii pentru intretinerea robelor (spalatul si calcatul robelor)", a mai spus el.

Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 28.000 de euro, cu un profit de pana la 5.000 de euro. "O mare realizare a fost faptul ca inca din primul an firma a reusit sa intre pe profit, un lucru din ce in ce mai rar intalnit la afacerile de la zero. Pot spune ca si noi am fost putin surprinsi de acest lucru, pentru ca nu ne asteptam", a mai spus el.

Ca in orice afacere, initial a fost o investitie foarte mare in timp, mai ales pentru gasirea furnizorilor de robe, toci, esarfe, insigne si diplome, acestea fiind cateva din produsele comercializate de companie.

"Am mers foarte mult pe recomandari, apoi pe discutii individuale cu fiecare furnizor in parte", a adaugat el.

Tocile si robele sunt importate de la o firma din SUA, cu traditie in fabricarea acestor produse. Compania americana ofera produse mai ieftine decat producatorii romani, care practica preturi cuprinse intre 140 si 200 de lei pentru o roba.

Promovarea activitatilor derulate de companie s-a realizat prin crearea unui web, afise si bannere, activitati in urma carora au aparut si primii clienti.

"Din pacate, este un business in care recomandarile nu au foarte mare pondere. Intr-o buna zi, dupa multa munca, primul client ne-a gasit el pe noi", a mai spus Putinelu.

Pretul pentru inchirierea unei robe porneste de la 20 de lei, insa poate ajunge la 150 de lei de persoana, in functie de pachetul si serviciile solicitate de client. "Am creat pachete in care foarte multe produse raman ca amintire clientilor (in general, totul in afara de roba) si le-am pus la dispozitia acestora o gama larga de servicii si produse din care sa isi poata alege", a precizat el.

Clientii isi pot forma singuri un pachet din oferta companiei, in functie de pretul si de produsele dorite. De asemenea, compania ofera reduceri pentru cei cu o situatie materiala deosebita.

Concurenta pe productia si inchirierea de robe este foarte mare. Principalii clienti ai companiei sunt universitatile, chiar si cele din alte orase, precum Craiova, Harghita sau Constanta. "Daca este sa vorbim strict de detinerea si oferirea spre inchiriere a unor robe, practic, orice atelier de croitorie cu un manager putin mai priceput poate sa devina concurentul nostru", a mai adaugat el.

Antreprenorul estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri de numai 10- 15%, intrucat clientii au fost mai reticenti, iar ofertele de pret ale companiei au scazut, din cauza concurentei.

"Va fi probabil un an cu pierderi, insa aceste pierderi au fost bugetate dinainte pentru diferitele investitii facute in dezvoltarea afacerii", explica el.

Compania si-a extins serviciile incepand cu acest an, iar intreprinzatorul intentioneaza ca pe termen lung sa deruleze activitati permanente, nu doar sezoniere. "De anul acesta organizam si baluri de absolvire, reuniuni la un numar de ani de la terminarea facultatii sau banchete pentru elevii de liceu. In momentul in care compania se va putea sustine singura financiar, lucrand numai pe profit, acesta va fi reinvestit in dezvoltarea unui intreg brand de organizari de evenimente", conchide Putinelu.

O alta companie care ofera servicii de inchiere si vanzare de robe de absolvire, dar si de organizare de astfel de evenimente este Gaudeamus, care administreaza site-ul Festivitatideabsolvire.ro. Compania a fost infiintata in anul 2004 de Alina Stoican, intreprinzatoarea care initial a coordonat un astfel de eveniment. "La inceput, faceam absolut de toate, de la a transporta robe pana la semnare de contracte. Intre timp, am ajuns sa coordonez sapte festivitati de absolvire care se desfasurau simultan", a spus ea.

Ideea deschiderii unei astfel de afaceri i-a venit inca din ultimul an de facultate, cand a fost organizatoarea festivitatii si-a dat seama ca nu exista firme specializate in organizarea acestor evenimente, ci doar companii care pot oferi produse (robe si toci) spre inchiriere sau vanzare.

"Dorind foarte mult sa iasa un eveniment pe care sa ni-l amintim toata viata, am facut noi, reprezentantii, toata munca, de la aranjatul studentilor in banci pana la crearea unui desfasurator al evenimentului", a mai spus ea.

Investitia initiala a fost de 20.000 de euro, bani proveniti din imprumuturi si din veniturile din munca derulata cateva luni in SUA. Aceste venituri au fost folosite pentru confectionarea robelor si a tocilor, iar ulterior investitiile au vizat spatiile de depozitare si diversificarea gamei de produse.

"Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 60.000 de euro, foarte mare pentru ca anul trecut a fost un sezon dublu: a fost an terminal atat pentru promotiile de absolventi de trei si de patru ani de facultate (Bologna si pre- Bologna - n.r.)", a mai spus ea.

Anul trecut, profitul a fost de 20.000 de euro, iar cifra de afaceri estimata pentru acest an este in scadere, de 55.000 de euro, iar o parte din contracte sunt deja semnate.

Preturile pentru inchirierea unei robe variaza intre 15 si 20 de lei. "Colaboram cu un atelier de confectii. Modelul este creat de noi, iar toca este lucrata manual, cu intaritura, cu posibilitatea de a o ajusta in functie de dimensiunile fiecaruia", a mai spus ea.

Strategia de promovare a companiei a implicat abordarea directa a clientilor.

"Primii clienti i-am gasit la propriu, batand din poarta in poarta. In primul an, am batut la usile tuturor institutiilor scolare (licee si facultati) din Bucuresti", adauga Stoican.

Planurile de viitor ale companiei vizeaza extinderea in provincie, pentru ca deja a incheiat contracte in Ploiesti. De asemenea, compania a inceput deja sa diversifice tipurile de evenimente pe care le organizeaza.

"Am pornit de la conceptul 'evenimente in aer liber' care vizeaza organizarea de nunti si baluri de absolvire in aer liber. Am pornit cu un cort de evenimente, situat pe malul lacului, la 15 kilometri de Bucuresti, si inca lucram mult la dezvoltarea acestui proiect", conchide fondatoarea.

RobeAbsolvire.ro

FestivitatiDeAbsolvire.ro