Marea Britanie ar fi fost nevoita sa scoata armata in strada daca nu ar fi salvat bancile RBS si HBOS

Autor: Catalina Apostoiu 07.10.2009

Cu un an in urma, creditorii britanici Royal Bank of Scotland (RBS) si HBOS se aflau in pragul colapsului. Daca ar fi picat ar fi avut loc o reactie in lant care s-ar fi putut solda cu revolte in orasele britanice, spun analistii din domeniul securitatii si economistii.



Daca Royal Bank of Scotland si HBOS s-ar fi prabusit, guvernul britanic ar fi fost nevoit sa scoata armata in strada, in conditiile in care blocarea sistemului de plati punea in pericol capacitatea companiilor de utilitati de a furniza servicii esentiale, a declarat David Livingstone din cadrul Royal Institute for International Affairs din Londra, scrie Bloomberg. "Vorbim de o situatie de haos si panica", a adaugat Livingstone.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling, guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King si presedintele Financial Services Authority (organismul de supraveghere a pietei financiare) Adair Turner s-au intalnit pe 7 octombrie 2008, ora 5 pm, punand la punct un pachet de 250 de miliarde de lire sterline (398 miliarde $) pentru sustinerea bancilor. Ca reactie la o solicitare a Bloomberg News, Trezoreria a refuzat sa precizeze daca a avut sau are un plan de urgenta pentru cele doua banci.

Guvernul pastreaza si acum tacerea

Publicarea unor astfel de informatii ar avea probabil "un efect destabilizator asupra pietelor financiare", ar afecta procesul decizional al guvernului si ar cauza probleme comerciale bancilor implicate, se arata intr-o scrisoare a Trezoreriei.

"In actualul climat economic, perceptia economica, chiar daca in intregime gresita, este importanta si are capacitatea de a altera comportamentul pietei", au declarat oficiali ai guvernului britanic.

Criza de anul trecut a fost cea mai severa prin care a trecut Marea Britanie pe timp de pace, spunea Darling luna trecuta. Cele doua banci nu erau "sigure ca vor apuca sfarsitul zilei" de 7 octombrie, declara la randul sau King.

"Ar fi fost panica si retrageri masive. Oamenii nu si-ar mai fi putut cumpara paine. Costul pentru economie ar fi fost catastrofal", a declarat Tom Kirchmaier din cadrul London School of Economics.

RBS si HBOS, pe atunci in discutii pentru a fi preluate de Lloyds TSB, aveau peste 35 de milioane de clienti, cu depozite de 475 de miliarde de lire sterline (514,5 mld. euro), 22% din volumul total la nivelul Marii Britanii, detinute in cadrul a aproximativ 3.250 de filiale.

Colapsul cu efect de domino

"Daca RBS n-ar fi fost sustinuta asa cum a fost, ar fi fost nationalizata in saptamana urmatoare", a declarat John Gieve, fost viceguvernator al Bancii Angliei. "Daca RBS, HBOS si Lloyds s-ar fi prabusit, ar fi existat efecte uriase in tot restul lumii."

Colapsul RBS si HBOS ar fi avut un efect de domino, clientii incercand sa-si retraga depozitele si de la alti creditori, a declarat Vicky Redwood, economist in cadrul Capital Economics.

"Increderea in sistemul bancar s-ar fi prabusit", aparand proteste civile, a declarat Redwood.

Pachetele de sustinere financiara anuntate de guvernul britanic pe 8 octombrie, 13 octombrie 2008 si 19 ianuarie 2009 au stabilizat sistemul financiar. RBS, HBOS si Lloyds au acceptat un ajutor de la stat de 37 miliarde de lire sterline (40 mld. euro), inca 200 de miliarde de lire sterline fiind oferite de guvern pentru imbunatatirea lichiditatii, intarirea capitalului si absorbirea reducerilor de valoare contabila.

Actiunile bancare britanice au crescut cu 1,8% in perioada 13 octombrie 2008-5 octombrie 2009. Totusi, sectorul financiar "nu a depasit criza", arata Michael Goeghegan, CEO al HSBC, cea mai mare banca a Europei.

Bancile britanice au admis numai 40% din operatiunile de writedown de 604 miliarde de dolari probabil din perioada 2007-2010, iar castigurile nu vor fi suficiente pentru le compensa pierderile, conform unui raport al FMI.

Industria bancara trece acum "printr-o perioada de transformari si schimbari semnificative", a declarat Goghegan. "Aceste schimbari, daca nu sunt introduse in mod rational, ar putea declansa o noua criza de incredere in aceasta perioada fragila."

Importante pentru sistem

35 mil. clienti aveau RBS si HBOS in toamna anului trecut, cand erau la un pas de colaps.

475 mld. lire sterline este valoarea depozitelor pe care britanici le aveau in acel moment la cele doua banci.

3.250 de filiale numarau cele doua institutii financiare.

RBS, la un pas de nationalizare totala

Royal Bank of Scotland a reprezentat o amenintare atat de mare pentru sistemele financiare britanic si mondial in momentul de varf al crizei anul trecut, incat primul-ministru Gordon Brown era pregatit sa preia intreg controlul asupra bancii, a declarat John Gieve, fost oficial al Bancii Angliei, citat de Bloomberg. Brown nu a fost nevoit sa mearga atat de departe pentru ca Fred Goodwin, pe atunci CEO al RBS, a acceptat sustinerea propusa de guvern in weekend-ul 11-12 octombrie, a declarat Gieve.