Seful Baumix: Este primul an in care vrem sa trecem pe profit

Autor: Catalin Lupoaie 07.10.2009

Augustin Russu, directorul general si proprietarul producatorului de materiale de constructii Baumix, afirma ca anul acesta a fost primul in care a decis ca firma pe care o conduce sa ajunga pe profit.

"Pana acum nu ne interesa sa facem profit, pentru ca ne aflam intr-o continua dezvoltare, insa la inceputului anului am strans echipa si am anuntat-o ca vreau sa devenim profitabili. Insa va fi greu in conditiile in care avem credite la banci, iar conditiile de piata sunt mai dificile", explica Russu. Compania a inregistrat in 2008 pierderi de 1,04 mil. lei (280.000 de euro).

Baumix din Ploiesti isi propune in 2009 mentinerea cifrei de afaceri la nivelul din 2008, cand a realizat 39,8 mil. lei (10,8 mil. euro), urmand ca eventualul profit sa fie influentat de alte costuri, precum cele generate de constituirea de provizioane, necesare pentru eventualele fluctuatii valutare.

"Vanzarile din 2009 vor ramane la nivelul celor din 2008. Acest lucru se datoreaza in special politicilor de pret si promotiilor derulate de concurenta, care, in anumite conditii, s-au apropiat chiar de dumping", sustine proprietarul Baumix.

Russu a primit in ultimii ani mai multe oferte de preluare atat de la concurenti, cat si de la fonduri de investitii, pe care le-a refuzat pentru ca "nu aduceau plus-valoare companiei".

"Am primit mai multe oferte, multe dintre ele tentante, insa daca vindeam, aveam o grija in plus. Gandul de a vinde, de a veni un alt actionar in firma ne deranjeaza. Una dintre oferte nu a fost departe de 10 milioane de euro", a spus Russu.

Compania a inregistrat, in primele noua luni, vanzari de 33,5 milioane de lei, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Baumix estimeaza ca va inregistra o crestere a EBITDA de 36% in acest an, pana la 3,7 milioane de lei. Reprezentantii companiei sustin ca rezultatele obtinute in prima parte a anului sunt peste cele inregistrate de piata de profil, care-si mentine un trend descendent si in a doua jumatate din 2009.

Potrivit Baumix, valoarea pietei materialelor de constructii a inregistrat o scadere de 20% in primele sase luni, iar pentru al doilea semestru al acestui an scaderea estimata este de circa 40%. Piata de profil va continua sa scada si in 2010, pe fondul blocarii marilor proiecte imobiliare si a faptului ca programele de anvelopari si cele de tip "Prima Casa" nu au functionat la parametrii proiectati.

Compania, infiintata in 2003, detine doua unitati de productie de mortare uscate, la Ploiesti si Gherla (Cluj), cu o capacitate totala de 35.000 de tone lunar.