Si in restructurare sunt investitii, dar pentru reduceri de costuri: Coca-Cola a adus inca 46 mil. euro la Ploiesti

Autor: Mihaela Popescu 07.10.2009

Imbuteliatorul Coca-Cola anunta finalizarea unor investitii de 46 de milioane de euro la Ploiesti, ceea ce marcheaza intrarea intr-o noua etapa a liderului din soft drinks: investitii pentru reduceri de costuri in locul cresterii de capacitate.



Coca-Cola a mers inainte in 2009 cu investitii de 46 mil. euro proiectate anterior anului 2009 pentru scaderea costurilor: constructia unui depozit complet automatizat si a unei fabrici de co-generare a energiei electrice si termice, ambele deservind productia de la Ploiesti. Ieri au fost inaugurate oficial ambele facilitati, la un eveniment la care a aparut in fata presei, pentru prima data in ultimul an, Calin Dragan, directorul general al Coca-Cola Hellenic Romania & Republica Moldova si artizanul restructurarii Coca-Cola pe piata locala.

El a explicat ca investitiile companiei la nivel local nu au fost stopate, ci redimensionate pentru ca piata este in declin, dupa mai multi ani de cresteri sustinute ale consumului de bauturi non-alcoolice. "Investitiile finalizate astazi la Ploiesti duc la scaderi de costuri", a declarat Calin Dragan la evenimentul organizat de Coca-Cola.

Ultimul proiect de crestere a capacitatilor locale de productie a Coca-Cola Hellenic a fost finalizat in 2008, inainte ca piata sa dea semne de declin in consum, odata cu instalarea celei de-a sasea linii de imbuteliere a fabricii din Ploiesti.

In ultimii doi ani, compania a renuntat la patru locatii de productie din Bucuresti, Oradea, Iasi si Floreni (judetul Suceava) si a externalizat complet serviciile de distributie, masuri care au redus numarul angajatilor Coca-Cola cu 900 de persoane.

In tot acest timp grecii au mers inainte cu planurile de investitii in spatiile din Ploiesti si Timisoara. La Ploiesti se afla cea mai mare unitate de productie a companiei la nivel local, despre care reprezentantii producatorului spun ca este cea mai mare de pe piata romaneasca de bauturi non-alcoolice. A treia fabrica a lor din Romania se afla la Vatra Dornei, loc in care sunt imbuteliate apele minerale din portofoliul Coca-Cola.

Jumatate din vanzari, asigurate de fabrica din Ploiesti

"Fabrica din Ploiesti reprezinta circa 50% din businessul local, iar in momentul in care piata va cere va putea fi extinsa capacitatea de productie. Investitiile finalizate astazi la Ploiesti vor sprijini businessul din Romania pentru cel putin 15 ani de acum inainte", a declarat Dragan.

El a precizat ca inchiderile de fabrici din ultimii ani nu au diminuat capacitatea de productie a companiei in Romania. "Liniile de mare capacitate din Ploiesti au absorbit productia de la Bucuresti, Oradea si Iasi."

Fabrica de la Iasi este ultima unitate inchisa de Coca-Cola in acest an, pentru ca productia sa fie transferata la Chisinau. Directorul companiei a mai mentionat ca 70% din productia de la Iasi era destinata pietei din Republica Moldova.

Fabrica de la Ploiesti a Coca-Cola este operationala din anul 1995 si detine in prezent sase linii de imbuteliere a sucurilor carbogazoase si necarbonatate, de doua ori mai multe decat erau la inaugurarea unitatii.

Au investit 30 de milioane de euro intr-un depozit

Depozitul inaugurat ieri de imbuteliatorul Coca-Cola la Ploiesti are o suprafata de aproape 10.000 de metri patrati si poate primi 16 tiruri pe ora sau 290 de paleti pe ora, potrivit datelor furnizate de companie. Grecii au demarat lucrarile de constructie la jumatatea anului trecut, iar la inceputul lui 2009 era finalizata structura metalica a depozitului, pentru ca in luna august sa fie ambalati primii paleti de teste.

Depozitul permite reducerea costurilor pentru ca este complet automatizat, au explicat reprezentantii Coca-Cola. Compania a angajat 50 de oameni din Ploiesti pentru logistica, insa doar o treime din acestia sunt implicati direct in activitatile din depozit.

La randul sau, constructia fabricii de cogenerare a energiei electrice si termice pentru fabrica din Ploiesti, un proiect de reducere a costurilor si de diminuare a emisiilor poluante, a implicat investitii de 16 mil. euro din partea companiei Coca-Cola Hellenic.

Criza aduce primele scaderi

Pe fondul inrautatirii conditiilor economice si scaderii consumului, in acest an subsidiara locala a Coca-Cola Hellenic a raportat la semestru un declin al volumelor vandute in jurul a 5% , comparativ cu perioada similara din 2008.

Aceasta este prima scadere semestriala a vanzarilor inregistrata de companie la nivel local.

Anul trecut, Coca-Cola HBC Romania a avut o cifra de afaceri de 550 mil. euro si un profit net de 66 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comertului, fiind cel mai mare jucator pe piata soft drinks.

Vizita "prezidentiala" la Ploiesti

La evenimentul de ieri organizat de Coca-Cola la Ploiesti cu prilejul finalizarii celor doua proiecte de investitii a participat si Alexandra Gatej, cel mai nou consilier economic al presedintelui Traian Basescu si fostul director general al Unilever Balcani.

Gatej a declarat pentru ZF ca in topul prioritatilor Presedintiei se afla salvarea agriculturii si a industriei alimentare, sector in care exista potential de crestere imens.