Unanimitate in Comisiile de buget-finante pentru validarea lui Isarescu

Autor: Doina Anghel 07.10.2009

Daca validarea in unanimitate a lui Mugur Isarescu pentru un nou mandat de guvernator - "ultimul", dupa cum i-a asigurat marti-seara pe membrii comisiilor de buget-finante - nu a produs nicio surpriza, nu asa stau lucrurile si cu audierea liberalului Bogdan Olteanu pentru un post de viceguvernator al Bancii Nationale.

Membrii PD-L, dar mai ales contracandidatul sau Lucian Croitoru, fostul reprezentant al Romaniei la FMI si actualul sfatuitor al lui Isarescu, au primit "din plin" stirea ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor a Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget-finante din Camera Deputatilor negociat cu PSD sprijin pentru un loc in CA al BNR si ca democrat-liberalii vor pierde asadar unul.

De altfel etajul 6 a devenit etajul "sase" pentru ziaristii care semnalau zgomotos sosirea "greilor" care doreau un fotoliu in Consiliul de Administratie al BNR.

Printre primii a ajuns Olteanu, care a intrat fara sa bata la usa si trantind usa in biroul presedintelui Comisiei de buget-finante din Camera, Viorel Stefan. Pe hol, Croitoru le spunea placid ziaristilor "probabil o sa ne batem pe acelasi loc". N-a fost asa, pentru ca in cele din urma, in urma jocurilor parlamentare din care PD-L a fost exclus, cei doi candidati propusi de democrat -liberali la pozitia de viceguvernatori, Croitoru si Cristian Popa, au ajuns sa isi dispute aceeasi pozitie, de viceguvernator pe politica monetara, in vreme ce Olteanu a candidat singur pe postul de viceguvernator responsabil cu acordurile internationale si rezerva valutara.

Dar cum a ajuns Olteanu, unul dintre cei mai cunoscuti tineri politicieni, sa candideze pentru un post la BNR?

"Ma gandesc de ceva vreme la o cariera in domeniul bancar, dupa ce am facut politica la nivel inalt, fiind ministru in guvernul Romaniei si presedinte al Camerei Deputatilor", a spus Olteanu, dupa audierea sa. A fost un "interviu" destul de dificil, in care liberalul si-a stapanit cu greu nervozitatea, in fata atacurilor lipsite de subtilitate ale democrat-liberalilor.

"Nominalizarea dumneavoastra miroase a petrol", i-a reprosat Petre Calian, cu bataie la apropierea lui Olteanu de omul de afaceri Dinu Patriciu. Parlamentarii PD-L i-au reprosat candidatului lipsa de experienta si faptul ca s-a folosit de "pile" pentru a obtine nominalizarea, dar Olteanu le-a raspuns ca are un MBA si ca se simte pregatit sa conduca destinele bancare ale Romaniei.

Olteanu a avut totusi un aparator redutabil, in persoana senatorului PNL Dan Radu Rusanu, care a cerut "time-out" cand tirul PD-L a devenit prea violent.

Pentru PD-L explicatiile liberalului nu au fost suficiente si chiar dupa ce audierea tensionata s-a incheiat, unul dintre deputati, Adrian Gurzau, cu studii teologice, comenta, indracit, pe holuri ca in Romania sunt doua institutii sfinte: BNR si Patriarhia. "Pe logica asta, Olteanu poate sa faca cariera si in Sinod, numai barba ii lipseste."

Interesul pentru dezbateri s-a disipat dupa audierea lui Olteanu, iar urmatorii candidati, inclusiv liberalul Daniel Daianu, care a vrut sa intre independent in CA, au vorbit in fata unei sali mai mult goale.