Coca-Cola devine producator de energie

Autor: Mihaela Popescu 07.10.2009

Producatorul local al Coca-Cola, care in ultimii doi ani a taiat la sange din costuri prin inchiderea a patru fabrici si externalizarea distributiei, a finalizat ieri constructia unui depozit automatizat si a unei fabrici de cogenerare a energiei electrice si termice la Ploiesti, despre care spune ca vor aduce alte reduceri de costuri, insa pe termen mai lung.

Unitatea de cogenerare va deservi productia de sucuri din Ploiesti si care are o capacitate instalata de 6 megawati (MW) pe ora. Imbuteliatorul devine astfel producator de energie electrica si termica, prin investitii de 16 mil. euro. "Anul acesta am avut grija de fiecare euro administrat. Investitiile finalizate astazi la Ploiesti vor duce la scaderi de costuri", a declarat ieri Calin Dragan (desen), directorul general al Coca-Cola Hellenic Romania si Republica Moldova, prezent la evenimentul de inaugurare de la fabrica din Ploiesti.

Pe bursa de energie, un MWh se cumpara cu circa 45 de euro, ceea ce inseamna ca imbuteliatorul Coca-Cola ar putea produce anual energie de 2,3-2,5 mil. euro. Reprezentantii companiei au precizat ca surplusul de energie produsa la Ploiesti ar putea fi vandut. Grecii de la Coca-Cola Hellenic au planificat constructia a 15 fabrici de co-generare in 12 tari, Romania fiind prima tara in care se inaugureaza un astfel de proiect.