Bancherii trebuie sa lase deoparte operatiunile riscante

Autor: Andreea Neferu 08.10.2009

Bancile trebuie sa depuna mai mult efort pentru a recapata increderea publica, chiar daca economia incepe sa dea semnale ca se va revigora, este de parere Adair Turner, presedintele autoritatii pentru servicii financiare (organismul britanic de supraveghere a institutiilor financiare), scrie BBC News.

Turner spune ca industria bancara trebuie sa priveasca cu mai multa precautie operatiunile care s-au departat de obiectul de activitate principal al bancilor. Executivii bancari trebuie sa abandoneze activitatile care nu aduc "beneficii sociale", explica Turner.

Investitiile riscante si produsele exotice au fost puternic blamate pentru situatia deloc placuta a bancilor, care au fost nevoite sa apeleze la imprumuturi guvernamentale de miliarde de euro.

Criticii expansiunii operatiunilor bancilor sustin ca bonusurile au recompensat apetitul exagerat pentru risc care a generat doar profituri pe termen scurt, reusind astfel sa declanseze actuala criza.

Insa recastigarea credibilitatii in fata opiniei publice nu ar insemna neaparat reducerea masiva a recompenselor banesti pentru traderi, "chiar daca multi si-ar dori ca acest lucru sa se intample", spune Turner.

"Investitiile bancare pot deveni la un moment dat chiar plictisitoare, insa dupa ceea ce s-a intamplat in ultimul an, nu stiu daca mai putem cataloga astfel aceste operatiuni", potrivit lui Turner.

El considera ca bancile trebuie sa-si concentreze activitatea in jurul operatiunilor de baza, adica acordarea de imprumuturi si instrumente de plata pentru clientii persoane fizice, pentru companii si institutii, dar si atragerea de depozite.

Turner spune ca cea mai mare provocare pentru bancheri este, in afara obtinerii increderii publicului, crearea opiniei ca bancile si pietele financiare sunt "utile nu numai din punct de vedere social, ci si vital".

Turner crede ca City (cartierul financiar din Londra) are inca multe de oferit si ca anumite componente din sistemul financiar "nu au fost afectate si, in concluzie, nu au nevoie de terapie".

Cu toate acestea, el adauga ca "putem recunoaste ca nu toate produsele financiare inovatoare sunt valoroase, nu toate tranzactiile au un rol util si ca un sistem financiar mai mare nu inseamna neaparat unul mai bun".

In perioada crizei, majoritatea criticilor cu privire la sistemul bancar s-au indreptat catre salariile si bonusurile primite de bancheri.