Limitarea creditarii pune frana revenirii economiei ungare

Autor: Andreea Mioara Neferu 08.10.2009

Propunerea bancii centrale a Ungariei de reducere a volumului de credite in valuta, menita sa asigure stabilitatea financiara a tarii, va incetini procesul de revigorare economica si va stimula cresterea somajului, este de parere Tamas Banfi, membru al consiliului de conducere al bancii centrale, scrie Bloomberg.

Limitarea creditarii in valuta va contribui la scaderea consumului national, deja aflat pe o panta descendenta, intr-o perioada in care cererea pentru exporturile Ungariei este extrem de modesta, a mai spus Banfi.

Volumul de datorii al Ungariei, primul stat membru al Uniunii Europene ce a apelat la ajutor din partea Fondului Monetar International, a explodat in contextul crizei, dupa ce aderarea tarii la Uniunea Europeana in 2004 le-a facilitat debitorilor accesul la credite in monede precum euro sau franci elvetieni.

Moneda nationala a Ungariei, forintul, s-a depreciat anul acesta la un nivel record fata de euro, care alaturi de cresterea ratei somajului, au condus la explozia numarului de credite neperformante.

Creditele denominate in valuta au reprezentat 80% din noile imprumuturi contractate anul trecut de gospodariile ungare. Banca centrala intentioneaza sa restrictioneze creditarea in valuta si sa inaspreasca conditiile de contractare a unui imprumut denominat in forinti.