Brokerii: Criza politica a decuplat Bursa de pietele externe

Autor: Rares Jitianu 08.10.2009

Bursa de la Bucuresti a urcat usor in sedinta de tranzactionare de ieri, in ciuda avansurilor inregistrate de principalii indici de pe pietele bursiere internationale.

BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut ieri aproape 1,1%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, a crescut cu 0,1%.

Societatile de investitii financiare au inregistrat un avans usor ieri dupa corectiile puternice de miercuri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu aproape 0,7%.

Indicele sectorului energetic, BET-NG, a scazut ieri cu 0,4%, in conditiile in care cele mai importante societati din cadrul indicelui au inregistrat evolutii contrare. Titlurile Petrom (SNP) au pierdut ieri 3,7%, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis la nivelul de miercuri, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN) au avansat cu 0,6%.

"La noi se simte un nou val de neancredere cauzat de situatia politica in conditiile in care este posibil ca Guvernul sa fie dat jos. Au aparut multi vanzatori in piata iar cumparatorii sunt reticenti. Cred ca situatia este destul de delicata pentru Romania ceea ce face ca Bursa de Valori sa nu se mai coreleze cu pietele externe. Ieri, in contexul extern favorabil, Bursa ar fi trebuit sa creasca cu 3-4%. Am fi avut o sedinta foarte buna", spune Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Acesta este de parere oricat de corelati am fi cu pietele internationale, o posibila cadere a Guvernului ne-ar rupe de evolutia acestora.

"La toate problemele economice pe care le avem daca se mai adauca o criza politica si o cadere a guvernului piata va avea de suferit. Acum la nivel politic se duce o lupta de schimbare a directorilor din companiile publice si nimeni nu cred ca se mai ocupa de sarcinile de serviciu", spune Necula.

Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 17,6 mil. lei (4,1 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atras un rulaj de 0,6 mil. lei (145.000 de euro). In acelasi timp, investitorii au realizat ieri tranzactii cu obligatiuni in valoare de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro), in vreme ce unitatile de fond si contractele futures nu au atins rulaje mai mari de 80.000 de lei (circa 19.000 de euro).

SIF Oltenia (SIF5) continua sa fie cea mai lichida companie din piata, inregistrand ieri un rulaj de 3,5 mil. lei (0,8 mil. euro), pe locul al doilea plasandu-se BRD SocGen (BRD), cu o lichiditate de 3,1 mil. lei (0,7 mil. euro). Printre cele mai lichide companii s-au numarat ieri si Rompetrol Rafinare (RRC) si Biofarm Bucuresti (BIO), cu tranzactii totale in valoare de 1,4 mil. lei (0,3 mil. euro), respectiv de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro).

"Criza politica cu care se confrunta in momentul de fata Romania se reflecta in cursul valutar si in Bursa de Valori si nu putem sa fim indiferenti la ceea ce se intampla in momentul de fata. Vor conta si evolutiile pietelor externe. Daca acestea vor creste, criza de la noi va opri aprecierile de la Bucuresti, iar daca pietele externe vor scadea, atunci Bursa de Valori va cunoaste corectii si mai mari", concluzioneaza Necula.

Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, indicele francez CAC-40 se aprecia cu 1,2%, indicele german DAX cu 1,2%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia crestea cu 0,5%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a deschis in crestere cu 0,8% ieri.

De urmarit astazi: