Porsche si-a dublat finantarile prin leasing operational

Autor: Izabela Badarau 08.10.2009

Compania de leasing operational Porsche Mobility a incheiat in primele noua luni ale anului 50 de contracte noi pentru 1.300 de masini, volum dublu fata de masinile noi contractate in aceeasi perioada a anului trecut.

Din cele 50 de contracte, peste 95% au fost incheiate cu companii private, dupa ce in 2008 cel mai mare contract al operatorului a fost cu o companie de stat: Porsche Mobility a castigat atunci licitatia pentru administrarea flotei de 700 de masini a Postei Romane.

Flota totala aferenta contractelor de leasing operational Porsche este in prezent de 2.700 de masini, iar portofoliul include 200 de clienti diferiti.

"Pana la finele anului estimam ca vom ajunge la o flota de 2.900-3.000 de masini. Pentru anul viitor, anticipam o crestere de 15% a numarului de masini noi contractate", a declarat Bogdan Antohe, directorul diviziei management de flote din cadrul grupului financiar al Porsche.

La sfarsitul acestui an, vor ajunge la final primele contracte semnate de Porsche Mobility la jumatatea anului 2006, pentru 100 de masini. Potrivit unor estimari de piata, anul acesta ajung la final circa 2.000 de contracte de leasing operational, din cele aproximativ 20.000 in intreaga piata.

Piata de leasing operational este un sector relativ tanar in businessul romanesc, lansat in urma cu patru ani, si avea o pondere de doar 4% din piata de leasing in 2008.

"Desi este un produs tanar pe piata din Romania, leasingul operational se afla in plina expansiune. In portofoliul Porsche Finance Group leasingul operational a crescut semnificativ in ultima perioada, atingand la aproximativ 17% din totalul noilor contracte incheiate", spun reprezentantii Porsche Finance Group.

Grupul financiar avea, la finele lunii iunie, o cota de 48% din vanzarile importatorului Porsche Romania, respectiv una din doua masini vandute de importator a fost finantata prin leasing sau credit in cadrul Porsche Finance Group.

Pe piata locala de leasing operational cei mai mari jucatori sunt Sixt New Kopel, care a preluat dealerul de masini second-hand AAA Auto, si ALD Automotive, societatea de leasing operational a grupului francez Societe Generale.

Potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), piata de leasing a scazut in primul semestru din acest an cu aproape 74%, pana la 776,6 milioane de euro. Leasingul pentru vehicule s-a redus cu 76%, pana la 507 milioane de euro, cel de echipamente a scazut cu 82%, pana la 117,3 milioane de euro, in timp ce finantarile pentru sectorul imobiliar s-au diminuat cu 21%, pana la 152 de milioane de euro.