Franta s-a razgandit si ne-a retras sprijinul pentru comisar european al agriculturii. Ce sanse mai avem?

Autor: Magraon Andreea 08.10.2009

Franta si-a schimbat pozitia si sprijina Irlanda pentru postul de comisar european pentru agricultura, in conditiile in care pana acum Romania era cea care se bucura de sustinerea Parisului, scrie The Irish Times.

Ambasadorul francez la Bucuresti, Henri Paul, declara luna trecuta ca Parisul sustine Romania pentru acest job, iar ieri oficialii francezi nu au dorit sa comenteze informatia.

Liderii UE au facut o serie de concesii Irlandei in schimbul sprijinirii Tratatului de la Lisabona (care realizeaza o reforma ampla a sistemului institutional al UE), adoptat saptamana trecuta, in urma unui referendum, dupa ce vara trecuta l-a respins. Nu este exclus ca si promisiunea postului de comisar european pentru agricultura sa fi fost una dintre acestea.

Potrivit Irish Times, Franta are nevoie de un stat care sa-i sustina politicile in domeniul agricol, iar Romania nu mai este considerat un astfel de partener avand in vedere ca anul trecut nu a fost in stare sa absoarba nici 1% din fondurile europene pentru agricultura.

"Este adevarat ca Franta ar sustine mai mult un comisar irlandez pentru agricultura decat unul pentru piata interna, portofoliu detinut in prezent", a declarat un oficial francez.

Postul de comisar european pentru agricultura este unul dintre cele mai importante si gestioneaza in jur de 50 mld. euro, respectiv aproape o treime din din bugetul UE.

Care este riscul pentru Romania?

Romania trebuia de la inceput sa nominalizeze mai multe persoane pentru postul de comisar european, a declarat europarlamentarul PNL Adina Valean pentru PNL. "De obicei nu e bine sa-ti pui toate ouale intr-un singur cos, pentru ca daca se intampla ceva cu acel cos, ramai fara omleta", a spus Valean, care este de parere ca nu este inca tarziu ca Romania sa mai propuna cateva nume pentru postul de comisar, cel mai indicat ar fi din randul fostilor ministri de externe.

Europarlamentarul liberal a argumentat ca nu a crezut de la inceput in sansa Romaniei de a pune mana pe postul de comisar european pentru agricultura, deoarece, din cate a observat de-a lungul timpului, postul de comisar nu se acorda statelor care au un interes direct intr-un domeniu.

"Spre exemplu, in aceasta Comisie, Agricultura a fost detinuta de Danemarca, un stat care nu e agricol, dar care a adus politici inovatoare in acest sector", a argumentat Valean.