O firma din Vrancea a primit finantare de la UE de 0,5 mil. €

Autor: Adriana Rosoga 09.10.2009

Virgil Guzu, proprietarul firmei A.G. Grupinstal din Focsani, judetul Vrancea, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 900.000 de euro din proiectarea si montarea instalatiilor electrice, a sistemelor de securitate si avertizare are in derulare un proiect de achizitie de utilaje pentru care va primi fonduri nerambursabile de 250.000 de euro si a semnat cu Ministerul pentru IMM un al doilea proiect din fonduri europene care va fi implementat de anul viitor, pentru care va primi o finantare de 238.000 de euro.

Proiectul "Achizitionarea de utilaje performante in vederea cresterii competitivitatii" pe care firma l-a depus anul trecut in mai in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) are o valoare totala de 350.000 de euro.

"Proiectul are doua etape. Am finalizat prima etapa in urma careia am achizitionat un buldoexcavator, o platforma de lucru la inaltime, o schela tip foarfeca si un generator electric. In cea de-a doua etapa vom achizitiona alte 11 utilaje care ne vor ajuta pentru activitatea de prestari servicii", spune Virgil Guzu, directorul A.G. Grupinstal.

Firma si-a stabilit anul trecut o perioada de implementare pentru proiect de un an de zile, insa in momentul in care a inceput derularea procedurilor de achizitie a constatat ca are nevoie de mai mult timp.

"Conform contractului ar trebui sa finalizez achizitiile in februarie anul viitor. In momentul in care am inceput sa cumpar utilajele am constatat ca apar tot felul de prelungiri de termene la licitatie, la livrarea utilajelor si am cerut la Ministerul IMM-urilor care se ocupa de acest program sa ne mai acorde suplimentar inca sase luni pentru finalizare", mai spune Virgil Guzu.

Pentru partea de cofinantare, firma a apelat la un credit, iar pentru a incepe a doua etapa a proiectului astepata rambursarea sumei cheltuite in prima faza de achizitii. "Pe 10 august am depus cererea de rambursare, iar in contract sunt prevazute 80 de zile in care imi pot fi returnate fondurile. Dupa ce voi primi acesti bani incep achizitia celorlalte utilaje", spune Virgil Guzu.

Pentru sesiunea din acest an lansata de Ministerul pentru IMM pentru POS CCE, "Un sistem inovativ de productie", Guzu a depus un nou proiect care a fost desemnat castigator si prin care va primi o finantare de aprope 238.000 de euro, suma necesara pentru achizitionarea de utilaje pentru prelucrari mecanice. Valoarea totala a proiectului se ridica la 450.000 de euro.

"Vrem sa producem tubulatura de ventilatie. In prezent construiesc o hala de productie din surse proprii si o voi dota cu utilaje performante pe care le voi achizitiona tot cu fonduri europene. Implementarea proiectului va dura doi ani de zile din momentul in care finalizez proiectul actual." A.G. Grupinstal are in prezent 17 angajati.

Cine ia banii:

Compania: A.G. Grupinstal din Focsani, judetul Vrancea

Obiect de activitate: proiectarea si montarea instalatiilor electrice, a sistemelor de securitate si avertizare

Proiectul: Achizitionarea de utilaje performante in vederea cresterii competitivitatii

Valoarea totala a proiectului: 350.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 250.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 900.000 de euro