Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 09.10.2009

1. Numire surpriza in CA al BNR: Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR. Isarescu va conduce Banca Nationala inca 5 ani. Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al BNR, aceasta fiind una din cele mai mari surprize a anului, in conditiile in care candidatura sa a fost anuntata chiar in ziua audierilor. Cristian Popa, cel care se ocupa de politica monetara a Bancii Nationale din 1998, a primit al treilea mandat de viceguvernator al BNR. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Isarescu de mai multi ani, a esuat in a deveni viceguvernator, cu toate ca pana marti dimineata sansele lui de alegere erau de 100%. Mugur Isarescu a fost votat in unanimitate pentru un nou mandat de guvernator al BNR, iar Florin Georgescu a primit aviz ca primviceguvernator.

2. Dinu Patriciu, pentru al doilea an cel mai bogat roman. Ion Tiriac, detronat de pe pozitia a doua de patronul Interagro in topul Forbes 2009. Dinu Patriciu este pentru al doilea an cel mai bogat roman, cu o avere estimata de Forbes la 2,2 miliarde de euro. Tiriac a fost detronat de Ioan Niculae, patronul Interagro, care a devenit al doilea cel mai bogat roman al momentului, conform clasamentului Forbes Romania 500 de miliardari. Astfel, daca Tiriac are o avere estimata la 850-800 milioane euro, averea patronului Interagro a urcat in 2009 la 1,2 miliarde euro. Pe locul patru s-a aflat Gabriel Popoviciu, cu o avere estimata la 600-650 milioane euro, iar pe locul cinci s-au aflat fratii cristescu, cu o avere estimata la 600 milioane euro.

3. PNL a depus motiunea de cenzura impotriva guvernului Boc. PNL a depus motiunea de cenzura marti la presedintele Camerei Deputatilor. Documentul a fost adus la biroul Robertei Anastase de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu a declarat ca documentul a fost semnat de 124 de parlamentari, cu sapte in plus fata de numarul total al parlamentarilor PNL si UDMR. Fostul premier a depus textul motiunii si la Senat.

4. S-a spart gheata in retail - 63 mil. euro pe un parc la Braila. Fondul britanic de investitii New Europe Property Investements (NEPI) va prelua un parc comercial dezvoltat de compania belgiana BelRom in Braila, intr-o tranzactie de 63 mil. euro, prima afacere cu un centru comercial din acest an avand loc tocmai in orasul in care a fost pus primul lacat pe un mall - Armonia Center, tot in Braila. NEPI intentioneaza sa cumpere si proiectele din Focsani si Bacau, dezvoltate tot de BelRom, investitiile totale in aceste trei proiecte urmand sa treaca de 160 mil.

5. Miscare soc pe piata asigurarilor: unul dintre cei mai influenti oameni din domeniu, Constantin Toma pleaca de la Omniasig. Constantin Toma (desen), 48 de ani, unul dintre cei mai puternici oameni din industria asigurarilor, director general al Omniasig de 14 ani, ar putea sa renunte la aceasta pozitie in curand, afirma surse de pe piata asigurarilor. Informatia a fost confirmata de Vienna Insurance Group. "Vienna Insurance Group este in negocieri cu domnul Toma pentru a-si finaliza mandatul la sfarsitul acestui an", a spus Alexander Jedlicka, responsabil de PR al companiei Vienna Insurance Group. Toma a fost ales ieri presedinte al grupului de firme care vor gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor, chiar daca Omniasig, controlata de Vienna Insurance Group, nu face parte din acesta.


6. Scriitoarea de origine romana Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2009. Premiul Nobel pentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine romana Herta Muller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viata sub dictatura comunista in Romania, a anuntat, joi, comitetul Nobel. Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "care, cu concentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celor deposedati".

7. 15.000 de persoane au participat la mitingul confederatiilor sindicale din fata Guvernului. Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat in Piata Victoriei, liderii sindicali cerandu-le acestora sa nu mearga la votul pentru alegerile prezidentiale daca autoritatile nu vor incepe un dialog real pentru rezolvarea cerintelor protestatarilor.


8. Leonardo intra in reorganizare judiciara. Retailerul de incaltaminte si marochinarie Leonardo, cu afaceri de 136 mil euro in 2008, a cerut insolventa, decizand sa intre in reorganizare judiciara la presiunea creditorilor, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, care se va ocupa de reorganizarea companiei. Retailerul, detinut de omul de afaceri Florin Panea, a inchis de la inceputul anului 30 de magazine neprofitabile, disponibilizand in jur de 600 de persoane, dar va continua restructurarea si in a doua parte a lui 2009, urmand sa mai renunte la circa 20 de unitati si aproximativ 300 de angajati, potrivit informatiilor companiei.

9. Enache Jiru renunta la imputernicirea de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea. Seful comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea (FP), Enache Jiru, a renuntat la imputernicirea acordata de Adunarea Generala a Actionarilor Fondului de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton. Informatia a fost facuta publica de reprezentantii Fondului Proprietatea. Acestia nu au explicat care sunt motivele si implicatiile deciziei luate de Enache Jiru. El a fost numit la conducerea comisie de selectie, primind sprijinul PSD, retragerea acestuia venind dupa retragerea partidului de la Guvernare.

10. Virgil Stoenescu, BNR, tulbura sectorul bancar: "Stiti ce probleme sunt la Carpatica...". Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, s-a referit, marti, la audierea pentru un nou mandat in conducerea bancii centrale, la "problemele" intampinate de Banca Comerciala Carpatica (BCC). "Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eu mi-am spus parerea si l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusi un keynesist, sunt mai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian. Totul este facut de munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nu poti sa nu ai in vedere economia reala si o banca... dar aici se pune problema garantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra. Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sa nu... sa avem probleme cu Banca Feroviara!".