BNR: Populatia trebuie sa aiba din nou depozite mai mari decat creditele luate

Autor: Ciprian Botea 12.10.2009

Bancile trebuie sa incurajeze in continuare economisirea populatiei pentru ca in viitor aceasta sa ajunga sa detina un rolul de creditor net al sectorului bancar, care va beneficia astfel de mai multa stabilitate, considera Florian Neagu, seful serviciului Riscuri Macroprudentiale din cadrul BNR.

"Populatia trebuie sa aiba un rol consistent de creditor net in sectorul bancar, dar in acest moment are o pozitie de debitor net, iar cresterea economisirii la banci din ultimul an a aparut in special pe un fond de precautie", noteaza Neagu.

Raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase de banci de la populatie era de 105,5%, fiind in scadere pentru a noua luna consecutiva, arata cele mai recente date ale BNR din luna august. Depozitele constituite de populatie insumau la sfarsitul lunii august 94,4 miliarde de lei (22,4 mld. euro), in crestere cu aproape 20% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut.

Cresterea economiilor populatiei a venit pe fondul incertitudinii ridicate vizavi de evolutia veniturilor disponibile, dar si in conditiile in care bancile au majorat agresiv dobanzile la depozite in ultima parte a anului trecut si in primele luni din 2009 pentru a atrage fonduri care sa compenseze lichiditatea scazuta de pe piata interbancara si taierea finantarii externe.

Neagu apreciaza ca in perioada imediat urmatoare economiile populatiei isi vor pastra structura conservatoare din prezent ca urmare a cresterii semnificative a riscurilor din bilantul populatiei, scaderii averii nete si majorarii temerilor privind somajul si se vor diversifica din ce in ce mai mult.

"Pe termen scurt economisirea populatiei va fi mai conservatoare, dar pe termen lung vom asista la o diversificare odata cu majorarea cheltuielilor cu asistenta medicala, imbatranirea populatiei si cresterea veniturilor acesteia", spune reprezentantul BNR.

"Pentru ca in viitor riscurile implicate de plasamentele de economisire se vor majora, este necesara o crestere a gradului de educatie financiara a populatiei", a mentionat el.

O cincime din banii populatiei, in depozite peste 100.000 de euro

O cincime din valoarea economiilor pastrate de populatie la banci era concentrata la sfarsitul anului trecut in depozite mai mari de 100.000 de euro, desi numarul acestora nu depasea 0,1% din total. In acelasi timp, depozitele mici - sub 5.000 de euro - reprezinta 95% din numarul total al depozitelor constituite de populatie, dar doar un sfert din valoarea totala.

In cazul economiilor companiilor dezechilibrul este chiar mai mare, in conditiile in care depozitele peste 100.000 de euro insumeaza doar 1,8% din numarul total si 83% din valoarea totala. "Depozitele bancare ale companiilor nu se afla la un nivel confortabil, iar pe termen scurt, cel mai probabil, aceasta situatie se va mentine", apreciaza Neagu. Raportul dintre creditele si depozitele companiilor era in august de 170%, in conditiile in care economiile tinute de acestea la banci depaseau cu putin 56 de miliarde de lei (13 mld. euro).

In acelasi timp, Neagu spune ca un rol important, desi indirect, in stimularea economisirii il are Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Printre masurile pe care acesta le-ar putea adopta se numara si majorarea pragului de garantare a depozitelor. In acest moment plafonul de garantare a depozitelor bancare este de 50.000 de euro pentru persoanele fizice si 20.000 de euro pentru companii.