Agricultura are nevoie de tractoare de 10 mld. euro. Producatorii locali asambleaza 1.000 de unitati anual, aproape cat Dacia intr-o zi

Autor: Alexandru Anghel 12.10.2009

Pentru a atinge media europeana de echipare cu tractoare agricultura romaneasca ar trebui sa absoarba anual 30.000 de unitati pentru mai mult de un deceniu. Productia interna e limitata insa la cel mult 1.000 de unitati anual, nivel comparabil cu cel al uzinei Dacia de la Mioveni intr-o singura zi.



Daca in Romania un tractor lucreaza 54 de hectare de teren agricol, in Germania, spre exemplu, acelasi tractor lucreaza 9 hectare, in Olanda 7 hectare, iar in Austria doar 4 hectare. Media Uniunii Europene este de un tractor la 17 hectare de teren agricol, adica de peste trei ori mai putin decat in Romania.

"Si Ungaria ne depaseste la acest raport, iar in spatele nostru, din cate stiu, se afla Albania. Pentru a ne apropia la nivel european ne-ar trebui ani buni cu productie locala de 20.000 de tractoare si importuri serioase", a declarat Adrian Damian, presedintele Federatiei Infratirea din sectorul local producator de masini.

Potrivit "Strategiei Nationale pentru dezvoltare durabila a agriculturii si industriei alimentare" si a importatorilor si producatorilor locali de utilaje agricole, Romania are nevoie de peste 300.000 de tractoare, care valoreaza circa 10 miliarde de euro.

In Romania, dupa inchiderea uzinei Tractorul Brasov, mai exista patru producatori de tractoare. MAT Craiova produce cateva sute de unitati anual, iar compania egipteana Crystal, care a cumparat licentele Tractorul Brasov a inceput productia cu 600 de comenzi pentru piata egipteana. "Insumat, cei care inca mai produc, au 1.000 de angajati care asambleaza 1.000 de tractoare pe an", a adaugat Damian.

Geda Prodexim produce si reconstruieste versiuni imbunatatite ale tractoarelor produse la Brasov, dar si modele proprii, iar compania chinezeasca Hoyo a inceput la Rasnov constructia unei fabrici ce va avea o capacitate maxima de 20.000 de unitati in fiecare an.

"Daca am fi investit in Uzina Tractorul Brasov, acum am fi avut tractoare performante de 300-400 de cai putere, am fi luat motoare de afara si am fi produs la costuri mai mici. Fara tractoare performante nu poti avea randamentul scontat, nici productivitatea pe care ne-o propunem. Lucrarile agricole ar fi mult mai ieftine", spune Culita Tarata care administreaza 60.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, prin intermediul companiei TCE 3 Brazi.

Antreprenorul adauga ca majoritatea tractoarelor din Romania sunt de 65 de cai putere si ca mai putin de 10% dintre fermieri au utilaje performante.

Culita are 150 de tractoare de 185 de cai putere si 50 de tractoare de peste 300 de cai, plus masini si logistica de transport, 100 de combine de ultima generatie. "Doar in Insula Mare a Brailei am investit pana acum 52 de milioane de euro. Ultimul tractor l-am cumparat saptamana trecuta, are 530 de cai putere si a costat 200.000 de euro."

Vanzari de 3.000 de tractoare anual

Importatorii si producatorii locali de tractoare si utilaje agricole apreciaza ca vanzarile sunt relativ stabile in fiecare an, iar volumul total comercializat este de 3.000 de unitati. Pretul unui tractor utilizat pentru culturi agricole de suprafata mare este de 25.000 - 30.000 de euro.

"Firmele mari precum John Deere, Steyr, Case sau Manitou vand aproape 2.000 de unitati in total, iar daca adaugam marca Belarus, ajungem la 3.000 de unitati. Producatorii romani nu prea au ce sa vanda, pentru ca modelul asamblat la Roman are 20-30 de ani vechime, iar cei din Craiova au inceput sa importe si ei", a declarat Florin Neacsu, directorul general adjunct al importatorului de utilaje agricole New Holland, cu afaceri de Majoritatea tractoarelor din Romania sunt de 65 de cai putere, in timp ce in Europa de Vest, fermierii au tractoare cu cel putin 300 de cai-putere peste 6 mil. euro.

Potrivit unui studiu al producatorului de tractoare Geda Prodexim, realizat in parteneriat cu firma de consultanta Deloitte, parcul national de tractoare numara 174.000 de tractoare, care deservesc 9,4 milioane de hectare de teren arabil.

"Strategia nationala de dezvoltare durabila a agriculturii si industriei alimentare arata ca necesarul la nivel national este de 372.000 de unitati", a declarat Dan Radulescu, presedintele Geda Prodexim. Din cele 372.000 de tractoare aproximativ 300.000 sunt necesare pentru culturile mari de cereale, iar restul pentru viticultura, pomicultura si lucrari agricole de suprafata mica.

Tractoare prin sistem "Rabla" din 2010

"Piata este blocata din cauza saraciei producatorilor agricoli. Nu pot sa isi inlocuiasca tractoarele. Avem nevoie acum de masuri de retehnologizare a agriculturii, pentru ca sunt zone, precum silvicultura sau pomicultura, unde utilajele sunt aproape inexistente", a spus Damian.

Cum vanzarile se reduc la circa 3.000 de tractoare anual, importatorii si producatorii urmaresc programul de inlocuire a parcului national de tractoare, care in ultima varianta aprobata de Guvern presupune o prima de casare in limita maxima de 17.000 de lei (aproximativ 4.000 de euro) si casarea unui tractor mai vechi de 12 ani.

"Programul ar ajuta si dealerii, si agricultura, dar auzim de el de doi ani si tot nu a fost pus in aplicare. Totul depinde de fonduri, de procedurile de acreditare, dar la final oricum nu toata lumea care detine tractoare isi va permite sa intre in program", a spus Neacsu.

Spre deosebire de "Rabla" pentru tractoare, programul de inlocuire a parcului national de automobile se deruleaza din 2005, iar in cei aproape cinci ani de aplicare au fost casate aproape 100.000 de automobile. Prima de casare a fost majorata in 2009 la 3.800 de lei, iar cota totala cuprinde 60.000 de automobile.

Reconstructia tractoarelor. Solutia pana la achizitia utilajelor noi

In lipsa vanzarilor de tractoare noi producatorul Geda Prodexim s-a specializat in reconstructia modelelor produse mai bine de 30 de ani la Tractorul Brasov.

Principalele doua modele, U 650 si U 445, sunt modernizate prin recarosare si prin instalarea unui nou motor, fabricat de producatorul german Deutz.

"Costul de reconstructie este de 11.800 de euro, jumatate fata de costul unui tractor nou, iar durata de utilizare a motorului, fara reparatii, este tot de 15.000 de ore. Daca programul Rabla ar permite subventionarea reconstructiei, atunci ar fi mai usor pentru producatori sa obtina un tractor nou, pentru ca ar mai avea de platit doar 7.000 de euro, pentru care pot accesa credite", a declarat Radulescu.

Radulescu spune ca a reconstruit pana acum circa 200 de tractoare si a livrat modele proprii catre Romgaz, care le utiliza pentru interventii in jurul gurilor de sonda, pentru producatorul de utilaje petroliere Uztel Ploiesti si asociatii de producatori agricoli.