Salariul, mai important decat siguranta si sanatatea la locul de munca

Autor: Adelina Mihai 12.10.2009

Securitatea si sanatatea la locul de munca conteaza cel mai putin pentru angajatii romani atunci cand isi aleg locul de munca, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), pe un esantion de peste 27.000 de respondenti din statele Uniunii Europene.



Astfel, daca pentru angajatii romani sunt mai importante salariul si siguranta pe care o ofera in viitor un loc de munca, decat conditiile de securitate si sanatate pe care i le ofera angajatorul, nu se poate spune acelasi lucru despre angajatii din Suedia, Malta sau Italia, care pun sanatatea si salariul pe acelasi loc atunci cand isi cauta un job.

Romanii sunt mai putin pretentiosi la conditiile oferite de companii si decat maghiarii, bulgarii sau ucrainenii, care considera ca sanatatea si securitatea de la locul de munca sunt destul de importante la alegerea unui job.

Mai mult decat atat, romanii dau vina pe activitatea de la locul de munca daca starea lor de sanatate se inrautateste, in conditiile in care doua treimi (70%) din cei chestionati au spus ca unele probleme de sanatate pe care le-au avut au fost cauzate de locul de munca.

Stam mai bine la acest capitol decat italienii, lituanienii sau slovacii, care dau vina in proportie de peste 80% pe activitatea de la serviciu daca se imbolnavesc.

Angajatii romani au opinii diferite in ceea ce priveste evolutia riscurilor de securitate si sanatate la locul de munca, intrucat 40% cred ca sanatatea si siguranta de la locul de munca s-au inrautatit in ultimii cinci ani, pe cand intr-un procent aproape similar (38%) sustin ca au devenit mai bune sau mult mai bune.

Majoritatea romanilor chestionati (aproape 70%) se asteapta ca actuala criza economica sa influenteze negativ conditiile de sanatate si siguranta la locul de munca. Mai optimisti decat noi sunt danezii, polonezii sau chiar ucrainenii, care nu cred ca sanatatea si siguranta de la locul de munca le este pusa in pericol de actualele probleme economice.

Sondajul a fost realizat in perioada 24 martie - 12 mai 2009, in fiecare tara existand, in medie, cate aproximativ 1.000 de interviuri. Studiul a fost realizat de Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca, o organizatie infiintata in anul 1996 de catre Uniunea Europeana si are sediul central in Bilbao, Spania.