Revin comenzile in auto, spune un producator din Arad

Autor: Laurentiu Cotu 11.10.2009

Compania EKR-Elektrokontakt Arad, subsidiara a concernului german Nexans Autoelectric GmbH, producator de cablaje pentru industria auto, estimeaza pentru acest an vanzari similare cu cele din 2008, respectiv 12,5 milioane de euro (peste 44 mil. lei).

"In prima parte a anului criza financiara din domeniul auto a afectat si activitatiile companiei noastre, insa incepand cu lunile iulie-august am simtit un reviriment al vanzarilor, astfel ca pe ansamblul anului 2009 vom realiza o cifra de afaceri similara cu cea din anul 2008. Totodata volumul vanzarilor si numarul de angajati se vor mentine la nivelul anului trecut", a declarat Octavian Barnutiu, director economic al EKR-Elektrokontakt.

Compania aradeana produce in totalitate pentru pietele din Europa de Vest, clientii firmei fiind companiile BMW, Daimler-Chrysler, VW-Audi, Renault.

Pe plan global, Nexans Autoelectric GmbH, concernul din care face parte si producatorul aradean de cablaje electrice destinate echiparii autoturismelor, are peste 4.000 de clienti si filiale dezvoltate in Anglia, Italia, Elvetia, Cehia, Statele Unite, Ucraina Slovacia si Romania.

"Compania noastra are in momentul de fata 1.500 de angajati si nu intentionam sa facem disponibilizari. Nu avem in plan derularea unor proiecte investitionale mari, datorita situatiei actuale a pietei care speram noi sa-si revina incepand din anul viitor", a spus Barnutiu.

Concernul german detine in Romania doua puncte de lucru, la Santana si Pancota, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Pancota. Constructia fabricii din Pancota a demarat in anul 2001, iar productia de cablaje a inceput un an mai tarziu. Compania EKR Elektrokontakt Romania a finalizat in urma cu trei ani o investitie de aproximativ 5 mil. euro in extinderea capacitatilor de productie pentru fabrica din Pancota, judetul Arad.

Grupul german EKR-Elektrokontakt Romania a demarat investitiile in Romania in anul 1997, odata cu dezvoltarea punctului de productie inchiriat de la Santana, judetul Arad. Potrivit reprezentantilor companiei, grupul a dorit initial sa gaseasca o locatie in Timisoara.

Optiunea pentru zona de vest a tarii a fost generata pe de o parte de faptul ca locatia e aproape de infrastructura europeana, iar pe de alta parte de faptul ca forta de munca este calificata.

In anul 1999, concernul german demareaza prima investitie greenfield, intr-o fabrica de 6.000 de metri patrati la Santana, iar ulterior este derulata o investitie similara la Pancota.

Valoarea investitiilor realizate de Nexans Autoelectric GmbH in zona Arad depasesc 15 mil. euro.