BCE, intre ciocan si nicovala: trebuie sa puna umarul la redresarea economiei, dar sa combata si inflatia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 11.10.2009

Jean Claude Trichet, seful BCE, are cea mai grea misiune dintre toti bancherii centrali. El trebuie sa tina dobanda de referinta in zona euro la valori reduse pana cand cele 16 economii, aflate in diferite stadii de redresare, isi revin, dar va trebui sa o majoreze la timp pentru a nu lasa inflatia sa scape de sub control, odata ce recesiunea se termina.



Pe masura ce economia mondiala lasa in urma recesiunea, Banca Centrala Europeana (BCE) este pusa fata in fata cu provocarea de a ramane fidela obiectivului de combatere a inflatiei, fara a afecta totusi revenirea economica a Europei si a pune in pericol stabilitatea fragila a sistemului financiar, scrie The New York Times.

In Statele Unite, banca centrala a anuntat ca va mentine ratele dobanzii la un nivel scazut pe "o perioada prelungita", o asigurare menita sa sprijine economia americana care continua sa elimine locuri de munca intr-un ritm alert. BCE insa, cu sediul in Frankfurt, care a majorat ratele dobanzii cu numai o luna inaintea falimentului Lehman Brothers, nu ofera nicio astfel de promisiune, chiar daca saptamana trecuta a mentinut dobanda la minimul de 1%, semn ca ar putea fi dispusa sa accepte o rata mai scazuta de crestere economica daca alternativa este o inflatie mai mare.

"Modul in care a actionat BCE releva filosofia conservatoare a acesteia", a declarat Julian Callow, economist-sef pe Europa in cadrul Barclays Capital din Londra. "Bineinteles, un aspect al acestei filosofii este ca ar putea obtine o crestere economica mai putin robusta decat in Statele Unite".

Intr-adevar, desi deprecierea dolarului in raport cu alte monede importante s-a accelerat in ultimele zile, BCE, institutie condusa de francezul Jean Claude Trichet, se pozitioneaza subtil ca supremul gardian al valorii euro in raport cu dolarul pe pietele monetare.

Dovada ca "strategia de exit" (retragerea masurilor luate in timpul recesiunii) a bancilor centrale din intreaga lume reprezinta mai mult decat o dezbatere academica a aparut recent, cand banca centrala a Australiei si-a majorat dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual, pana la 3,25%.

Australia, care a evitat un declin economic pronuntat in parte datorita cererii pentru exporturile sale venita din Asia, a devenit prima tara membra a G20 care a inceput sa majoreze dobanzile de cand colapsul Lehman Brothers in septembrie anul trecut a marcat inceputul crizei.

Mai tine dobanda la 1% un timp

BCE nu va modifica probabil prea curand ratele dobanzii. Banca nu va sufoca, cu siguranta, economia celor 16 tari care utilizeaza euro pentru a scapa de inflatie. Institutia a imbratisat parerea generala ca redresarea este inca fragila.

Banca Japoniei, ingrijorata de mentinerea riscurilor la adresa economiei sale, a sugerat ca-si va mentine rata de referinta la aproximativ 0,1% pe o anumita perioada. Noul ministru japonez de finante Hirohisa Fujii a descris economia ca instabila si a indemnat banca centrala sa nu puna capat sprijinului pentru finantare corporatista prea curand.

In Statele Unite, Fed, desi tine dobanda neschimbata, incepe sa renunte treptat la masurile de sustinere a economiei americane. Banca a anuntat ca-si va incetini programul de achizitionare de titluri ipotecare in valoare de aproape 1.500 de miliarde de dolari, de exemplu.

BCE remarca, de asemenea, ca actiunile pe care le-a intreprins in timpul crizei au fost "extraordinare" si ca metodele la care guvernele europene au rescurs pentru a stopa un declin sever ar trebui considerate la fel.

Trichet i-a indemnat recent pe politicieni sa revina, pana in 2011, cu reglementarile UE menite sa limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB.

Un indiciu al ritmului in care se va misca BCE va veni in decembrie, cand banca ar putea ajusta conditiile in care a furnizat lichiditate ieftina sistemului bancar.

Toamna trecuta, BCE a inundat piata cu bani

In toamna anului trecut, banca a oferit creditare nelimitata pe o perioada neobisnuit de lunga la rata de referinta de 1%.

Avand in vedere ca in mod normal bancile trebuie sa plateasca un anumit procent peste dobanda de referinta, acestea au beneficiat de infuzii mai ieftine. In acelasi timp, acestea si-au "descarcat" la BCE titluri adesea nelichide.

In iunie, banca centrala a pompat in piata lichiditati de 442 de miliarde de euro (651 de miliarde de dolari), adaugand 74 de miliarde de euro luna trecuta.

La urmatoarea oferta din decembrie, BCE se va hotara daca va reinstitui spread-ul respectiv. Decizia de a majora dobanda, sau chiar numai actiunea de a sugera o astfel de decizie, va fi mai complicata ca niciodata, spun economistii.

Daca se misca prea incet, oficialii BCE se tem ca vor crea un fel de dependenta de banii ieftini, situatie care va dilua stimulentele care determina bancile sa ia deciziile dificile, cum ar fi atragerea de capital, necesare repararii sistemului financiar.

"Rapida imbunatatire a situatiei de pe pietele financiare dublata de actualele exceptional de scazute rate ale dobanzii ar putea incetini schimbarile structurale din sectorul bancar si reforma practicilor de operare", arata Banca Finlandei, membra a boardului BCE, in ultimul sau raport trimestrial.

Intr-un studiu, FMI arata ca recapitalizarea bancilor americane a devansat miscari similare din randul bancilor europene, lucru care nu i-a scapat lui Trichet. Mai multe banci mari europene au refuzat ajutorul guvernului, de exemplu, insistand ca-si pot rezolva singure problemele.

Daca ritmul de redresare in Europa se va mentine la nivelul din vara si va incepe sa genereze inflatie, mentinerea preturilor sub control va implica o majorare a ratelor dobanzii de catre BCE, in ciuda problemelor cu care se confrunta sistemul financiar.