Analistii: Este nevoie ca de aer de o lege a pensiilor. Adoptarea euro, in pericol daca nu facem reforma

Autor: Ciprian Botea 11.10.2009

Dezechilibrele cronice care preseaza constant asupra sistemului public de pensii ar putea pune in pericol proiectele pe termen lung ale Romaniei.



"Pe termen lung, nereformarea sistemului de pensii ar putea pune in pericol chiar adoptarea monedei unice, ca urmare a depasirii pragului maxim privind deficitul bugetar", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

"Este nevoie ca de aer de o astfel de masura pentru ca avem o problema de structura: mai multi pensionari decat angajati si o crestere rapida a pensiilor anticipate, ceea ce a generat dezechilibre majore in ultimii ani", a precizat el.

Proiectul legii unitare a pensiilor, aflat in dezbatere publica, vizeaza economisirea a 784 mil. lei din bugetul de pensii in 2010, prin cresterea varstei de pensionare si descurajarea pensionarilor anticipate, masuri care ar putea reduce numarul de pensionari cu 253.000 de persoane pe parcursul anului viitor, potrivit unui studiu de impact realizat de Ministerul Muncii.

In acelasi timp, se urmareste reducerea deficitului bugetului de pensii prin cooptarea in sistemul public a celor care incaseaza venituri din profesii liberale si a categoriilor de functionari publici care beneficiaza de pensii stabilite prin legi speciale si platite de la bugetul de stat. Cresterea numarului de contribuabili este estimata la 244.000 de persoane cu venituri anuale insumate de 6,8 mld. lei.

Si Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, apreciaza ca este nevoie de o reforma in conditiile in care bugetul a intrat pe deficit de mai multi ani si este nevoie de o reajustare. In acelasi timp, el aminteste de discrepantele mari din sistemul public de pensii care acutizeaza si mai mult actuala situatie. Cea mai mare pensie de stat este de 35.000 de lei, iar cea mai mica de 350 de lei, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

In acest context, proiectul de lege propune o recalculare a pensiilor speciale, astfel incat acestea sa nu poata depasi 60% din valoarea salariului mediu din domeniul in care a activat beneficiarul. Aceasta recalculare a pensiilor speciale ar urma sa aduca economii de 700 mil. lei la bugetul de stat in 2010.

Bugetul de pensii inregistreaza deficite anuale semnificative incepand din 2006, iar anul acesta este de asteptat ca deficitul sa depaseasca 1,5 mld. euro, in conditiile in care un contribuabil sustine 1,2 pensionari. In acest context reforma legii pensiilor era absolut necesara, spun analistii.

Anghel considera insa ca introducerea in ecuatie a profesiilor liberale este o masura pozitiva pentru ca largeste baza de contributie si, desi este o masura nepopulara, impactul ei trebuie calculat pe termen lung.

In schimb, Laurian Lungu apreciaza ca aceasta masura nu isi avea locul in programul de reforma. "Mi se pare ilogica introducerea obligativitatii contributiei pentru cei cu profesii liberale in conditiile in care oricum se tinde catre un sistem de pensii private", a declarat el.

Majorarea punctului de pensie in functie de inflatia prognozata nu este privita cu ochi buni de analisti.

"Indexarea pensiilor in functie de inflatie mi se pare o masura periculoasa pentru ca pune o presiune permanenta asupra sistemului de pensii. In foarte multe tari, pensiile nu se indexeaza in functie de inflatie", spune Lungu.