Cea mai mare tranzactie din istoria distributiei IT&C: RHS si Tornado fac schimb de actiuni, dar amana discutia despre fuziune

Autor: Adrian Seceleanu 12.10.2009

RHS Company si Tornado Sistems, doi dintre cei mai mari distribuitori IT&C din Romania, care au primit recent avizul Consiliului Concurentei pentru a-si unifica afacerile, au deocamdata in plan sa-si integreze operatiunile pentru a-si reduce costurile.

Discutiile despre o eventuala fuziune nu sunt planificate pe "termen mediu" intre actionarii celor doua firme.

"Din punct de vedere legal, structura tranzactiei nu se incadreaza in categoria 'fuziune'. Practic, se realizeaza o integrare operationala, insemnand cumularea know-how-ului si a resurselor celor doua companii", a declarat pentru ZF Dragos Popescu, director general si proprietar al RHS, sugerand astfel ca discutiile delicate pe tema controlului noii entitati au fost amanate pentru mai tarziu intre cele doua parti. "In primul rand, dorim sa precizam ca nu va exista o noua entitate, cel putin pe termen mediu. Intr-o prima faza, controlul in cadrul celor doua companii va fi detinut de actionarii actuali, modificandu-se doar structura actionariatului printr-un schimb de actiuni. Intentionam sa realizam un parteneriat cu drepturi egale in termen de un an. Cota de implicare financiara este egala pentru ambele companii. Exista in plan sa realizam o infuzie de capital de inca 7-8 milioane de euro in cursul anului viitor."

Integrarea, asistata de mai multi avocati, bancheri si consultanti

In ceea ce priveste avocatii si bancile implicate in tranzactie, seful RHS spune ca a fost asistat de de casele de avocatura Allen & Overy - RTPR si Pelli Filip, iar bancile implicate sunt cele cu care lucra deja firma: Alpha Bank, BRD Societe Generale, Citibank si RBS Bank.

Insa, avand in vedere dificultatea negocierilor si a efortului de integrare, lista companiilor implicate in tranzactie nu se opreste aici. "Procesul de integrare este coordonat de firma de consultanta Architected Business Solutions, parteneri IDS Scheer AG si SAP, cu concursul unor experti internationali in distributie, logistica si resurse umane."

Care sunt primele efecte ale schimbarilor produse de acordul dintre cele doua firme? Companiile au inceput sa-si segmenteze activitatea si au un sediu central comun, spune seful RHS. "Noul sediu se va afla in Soseaua Pipera nr. 59, unde vom avea atat birourile, cat si depozitul. (...) RHS Company si Tornado Sistems isi vor pastra denumirile si personalitatea juridica, dar se vor concentra pe segmente de piata diferite. Integrarea operationala vizeaza in primul rand unificarea logistica si a operatiunilor de suport, utilizarea acelorasi sisteme informatice, unificarea portofoliului de produse si solutii, avand la baza experienta, cunostintele si implicarea unei echipe de profesionisti."

Peste 100 de angajati au plecat, dar concedierile se opresc aici

El spune ca "afacerile RHS Company si Tornado Sistems sunt in proportie de 85% complementare, practic nu au existat decat doi furnizori comuni din 60, cati avem impreuna la ora actuala, portofoliul de clienti este, de asemenea, complementar".

In ceea ce priveste personalul, Popescu afirma ca cele doua companii nu au in plan disponibilizari si intentioneaza sa-si mentina cei 200 de angajati. Seful RHS nu a oferit date suplimentare, insa o comparatie intre numarul actual de angajati si cel pe care il aveau cele doua firme la finele anului trecut arata ca distribuitorii si-au redus drastic numarul de angajati. Astfel, numarul cumulat de angajati ai RHS si Tornado era de 338 la finele lui 2008, cu 138 mai mult decat in prezent.

Reducerea numarului de angajati nu este insa o surpriza, in conditiile in care prabusirea vanzarilor a determinat miscari similare si la alti jucatori de pe piata, in timp ce la K Tech Ultra Pro, care avea si operatiune pe distributie pe langa retail, a intrat in insolventa.

Piata a cazut la jumatate

Popescu spune ca piata de distributie IT&C s-a contractat la jumatate in acest an, dar, impreuna, RHS si Tornado vor avea o scadere mai mica. "Piata IT a fost una dintre cele mai afectate ramuri ale industriei din Romania. Retailul a ajuns la 50% din valoarea inregistrata in 2008, proiectele au lipsit cu desavarsire, corporate-ul a fost afectat de valul de disponibilizari masive, ca atare piata per ansamblu a avut o scadere de 50%. RHS Company are o scadere de 15% in comparatie cu anul precedent, dar am reusit sa crestem cota de piata pe fiecare segment pe care activam. Pentru Tornado Sistems scaderea a fost mai mare, dar acest fapt s-a datorat procesului de restructurare care a fost initiat acum un an si jumatate. Tornado Sistems a renuntat complet la canalul de retail si la tot ceea ce inseamna business neprofitabil. Acest demers a determinat cresteri pe canalele si segmentele de piata pe care Tornado Sistems si-a concentrat activitatea. S-au inregistrat cresteri de peste 80% pe retelistica si comunicatii."

In concluzie, cele doua firme estimeaza pentru anul curent afaceri de 120 mil. euro si o rata de profitabilitate de 1-2%.

Prefera platforma SAP

Una dintre cele mai dificile probleme a integrarii operationale dintre cele doua companii este legata de unificarea sistemelor IT, spune Popescu. "RHS Company foloseste momentan Scala, iar Tornado - SAP; exista in plan sa folosim platforma SAP, care este integrata cu portalul web B2B comun pentru partenerii nostri, cu solutia de management al clientilor (CRM), cea Bussines Inteligence si, de asemenea, cu cea de telefonie integrata cu toate sistemele mentionate anterior). (...) Integrarea este un proces foarte complex, dar avem un plan pe care il respectam si suntem in termen cu ceea ce ne-am propus."

John Cusa, director executiv al Tornado Sistems

Dragos Popescu, director general al RHS Company