Emotii mari pentru curs si bursa daca pica guvernul Boc

Autor: Iulian Anghel 11.10.2009

Guvernul Boc 2 trece prin cea mai dificila perioada a sa in conditiile in care maine va trebui sa faca fata motiunii de cenzura a PNL, UDMR si PSD.

Cursul leu/euro si Bursa de Valori vor fi influentate de incertitudinea politica majora.

Daca pica Guvernul presedintele are de ales intre a merge pe o solutie politica in continuare sau pe varianta unui guvern de tehnocrati, solutie care a fost imbratisata ieri chiar de PSD.

Intre numele vehiculate pentru a ocupa fotoliul de premier, cel putin pana la alegerile prezidentiale, se numara Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, Klaus Johannis, primarul Sibiului, Daniel Daianu, fost ministru de finante si fost europarlamentar PNL si Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

In ciuda dorintei opozitiei de a instala un premier si un guvern de tehnocrati, singurul care poate da solutia este presedintele Traian Basescu, cel care, constitutional, propune Parlamentului o persoana pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru, in cazul caderii Guvernului.

Presedintele s-a pronuntat in urma cu doua luni impotriva unui guvern de tehnocrati, iar ieri, unul dintre liderii PD-L, Radu Berceanu, a sustinut ca un astfel de guvern nu ar raspunde decat pentru sine si nu pentru ce se in-tampla in tara.

Caderea Cabinetului Boc II nu ar face decat sa accentueze presiunile asupra leului, din cauza ca pentru investitorii straini tensiunile politice inseamna risc major ca acordul cu FMI sa deraieze din cauza imposibilitatii indeplinirii angajamentelor de modificare a legislatiei salariilor si pensiilor pe care si le-a asumat Romania.