Visul asiguratorilor: o polita facultativa la cinci obligatorii

Autor: Ciprian Botea 13.10.2009

Societatile de asigurare spera ca introducerea politelor obligatorii pentru asigurarea locuintelor sa impulsioneze si vanzarile de polite facultative, in conditiile in care clientii vor intelege ca asigurarile obligatorii nu le acopera in totalitate eventualele daune.

"Totul depinde de abilitatile personalului de vanzare, dar consider ca un procentaj de 10-15% din politele incheiate reprezinta un nivel rezonabil", a declarat Constantin Toma, presedintele Consiliului de Administratie al PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), prezent la Forumul ICAR 2009, organizat de Media XPRIMM si Ministerul de Interne.

Radu Mustatea, vicepresedintele PAID si presedintele directoratului Astra Asigurari, se asteapta chiar ca vanzarile de produse facultative sa reprezinte 20-25% din asigurarile obligatorii. "Asigurarea obligatorie nu este suficienta pentru ca in cele mai multe cazuri nu acopera dauna. Incercam sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca au nevoie de o asigurare facultativa", a spus Mustatea.

In Romania exista circa 8,34 milioane de locuinte dintre care doar 1,88 milioane erau asigurate la sfarsitul primului semestru din 2009, potrivit datelor CSA.

Asigurarea obligatorie a locuintelor a fost introdusa printr-o lege votata de Parlament la sfarsitul anului trecut. Aceasta prevede ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind cuprinsa intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul de locuinta. Despagubirea maxima care poate fi acordata se ridica la 20.000 de euro.

Nu avem sistemul informatic necesar

Asigurarile obligatorii de locuinte sunt administrate de PAID, o societate constituita in luna septembrie din actionariatul careia fac parte 13 societati de asigurare. Astra Asigurari, Clal Romania si Groupama Asigurari detin fiecare cate o participatie de 15% din PAID, restul de 55% fiind impartit in mod egal intre celelalte zece societati participante. Compania are un capital social de 4,54 mil. euro.

Termenul la care noua societate trebuie sa-si inceapa activitatea este 1 ianuarie 2010. Reprezentantii PAID sunt insa sceptici ca acest calendar poate fi respectat, ca urmare a dificultatilor tehnice cu care se confrunta.

"PAID nu-si poate incepe activitatea in ianuarie pentru ca nu putem face miracole. Nu avem sistemul informatic necesar care sa gestioneze o baza de date cu atatea milioane de clienti", a declarat Toma. "Cel mai probabil vom incepe sa functionam din al doilea semestru al anului viitor, de la 1 iulie", a precizat el. Radu Mustatea spune ca dincolo de problemele cu logistica mai exista o serie de probleme a caror rezolvare tine de autoritati.

Asigurarea obligatorie acopera doar pagubele provocate de cutremure, inundatii sau alunecari de teren. Numai in Bucuresti exista 5.000 de locuinte incadrate in categoriile 1-3 de risc seismic, iar la un cutremur de 7 grade ar putea fi avariate 35.000 de cladiri, potrivit datelor Comitetului pentru Situatii de Urgenta.

In cazul unui seism similar cu cel din 1977 in Capitala s-ar putea inregistra daune de 14 mld. euro.

Din cele 1,88 milioane de locuinte asigurate in prezent in Romania, circa 1,13 milioane, adica 15% din fondul locativ, sunt asigurate la Astra. Primele brute subscrise de companie au crescut de opt ori intr-un an si jumatate dupa ce aceasta a lansat un produs similar cu asigurarea obligatorie, cu o polita medie de 90 de lei pe an.