Cum decid cei mai bogati oameni de pe Bursa cu ce broker sa lucreze

Autori: Andrei Chirileasa , Adrian Ionut Cojocar 12.10.2009

Relatiile de durata dintre milionarii de pe Bursa si brokerii lor se bazeaza pe incredere, servicii de calitate, dar si pe principiul proximitatii, majoritatea investitorilor mari preferand sa lucreze cu brokerii "de langa casa".

Cele mai mari firme de brokeraj din provincie au reusit sa se impuna pe piata datorita clientilor mari pe care au reusit sa-i atraga din zona lor geografica, dar si din zonele in care sunt bine reprezentate prin sucursale.

Carpatica Invest, firma de brokeraj a Bancii Carpatica din Sibiu, are printre clienti pe cativa dintre cei mai bogati oameni din judetul Sibiu, cum ar fi Ilie Carabulea, principalul actionar al bancii, Horatiu Cercel, proprietarul companiei de constructii Concefa Sibiu (COFI), Gheorghe Calburean, actionarul majoritar al Dafora Medias (DAFR), si Mircea Vescan, seful Armax-Gaz Medias (ARAX).

De asemenea, BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania, are printre clienti fondatorii bancii, care sunt printre cei mai bogati oameni din Cluj-Napoca, respectiv Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi sau Dorel Goia, dar si investitori puternici din Bucuresti si Constanta, pe care i-a atras datorita sucursalelor deschise in aceste orase.

"Am avut un broker mai vechi care a ajuns la BT Securities. Intre timp a plecat de la BT Securities, dar am fost multumit de serviciile lor, de operativitate si de faptul ca sunt deschisi la consultanta. Nu ma consult cu brokerul meu ce sa cumpar, ci mai mult pe aspecte juridice si imi furnizeaza informatiile despre un simbol, inclusiv analiza financiara. Eu stau destul de mult pe burse, nu numai de la noi, vreo trei ore pe zi le pierd si eu, ma uit si pe futures. Bogdan Filip a fost primul meu broker, dupa aceea Mihnea Barbulescu, iar acum lucrez cu Catalin Dumitrescu, toti constanteni", spune fostul arbitru de fotbal Constantin Fratila din Constanta, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa, cu un portofoliu de peste 20 mil. euro.

Dumitru Tudor din Bucuresti, care detine pachete semnificative de actiuni la SIF-uri si Biofarm, spune ca lucreaza tot cu BT Securities, prin care poate tranzactiona si pe bursa din Viena.

"Deciziile de tranzactionare le iau eu, dar ei imi ofera analize si informatii despre cotatii, dar si posibilitatea de a tranzactiona pebBursa din Viena", a precizat Tudor.

Majoritatea firmelor mari de brokeraj de retail au cativa investitori mari pentru care lucreaza. De exemplu, IFB Finwest, una dintre cele mai mari firme independente de pe piata, a realizat in ultimul an tranzactii pentru Ovidiu Tender, Marian Petre Milut, proprietarul producatorului de BCA Prefab, dar si pentru omul de afaceri german Lutz Stache, care a cumparat la inceputul anului un pachet semnificativ din Farmaceutica Remedia Deva (RMAH).