Saramet, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM: Volumul garantiilor acordate a crescut de 2,5 ori anul acesta

Autor: Izabela Badarau 13.10.2009

Valoarea garantiilor acordate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGIMM) a fost in primele noua luni ale anului de 303 milioane de euro, insemnand peste 4.800 de credite, mai mult decat dublul garantiilor din perioada similara de anul trecut.



"In perioada ianuarie-septembrie, volumul garantiilor acordate pentru creditele intreprinderilor mici si mijlocii a crescut de 2,5 ori fata de aceeasi perioada din 2008. Am sustinut astfel 80.000 de locuri de munca", spune Aurel Saramet, 59 de ani, de sase ani presedintele institutiei. Anterior, a mai fost director in cadrul bancii Ion Tiriac si director in Ministerul de Finante.

FNGIMM este institutia la care apeleaza firmele pentru a garanta pentru creditele de care acestea au nevoie de la banca in schimbul unui comision cuprins intre 1 si 2% pe an din valoarea garantiei acordate.

Firmele pot garanta la banca si cu active precum case, hale, utilaje, terenuri, insa acestea s-au devalorizat foarte mult in ultimul an. O casa care anul trecut valora 80.000 de euro si acum valoreaza 50.000 de euro, poate garanta un credit de doar 20.000 sau 30.000 de euro. Mai mult, bancile prefera garantia Fondului, pentru ca isi recupereaza mult mai rapid banii decat in cazul executarii unei ipoteci.

Solicitarile de garantare vin cu precadere din domeniul serviciilor, inclusiv servicii industriale, comertului, constructiilor, structura portofoliului Fondului fiind corelata cu structura Produsului Intern Brut, spune Saramet.

Din totalul garantiilor acordate anul acesta, peste 80% au fost pentru mentinerea capitalului de lucru, nu pentru dezvoltare.

"Structura garantiilor acordate tine cont de realitatile economice din prezent. Peste 80% din garantii au fost acordate pentru mentinerea activitatii de zi cu zi si peste 40% din acestea au fost garantii suplimentare pentru linii de credite vechi. In conditiile in care creditarea nu a crescut anul acesta, garantiile acordate de noi au crescut. Cu alte cuvinte, este vorba de garantii noi pentru credite vechi", a explicat Saramet.

Intreprinderile mici si mijlocii au fost prinse anul acesta intr-un cerc vicios: bancile le cereau mai multe garantii pentru aceeasi suma imprumutata, in timp ce institutia care garanteaza creditele a fost in situatia de a respinge mult mai multe dosare decat anul trecut.

Inrautatirea situatiei economice a firmelor si tendinta bancilor de a supragaranta creditele pentru a isi diminua riscurile de neplata au determinat Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sa respinga 27% din dosarele primite anul acesta, fata de 7,8% cate au fost respinse anul trecut in aceeasi perioada.

"Oricat ne-am asuma noi riscuri si oricat ne-am dori sa garantam creditele acordate IMM-urilor pentru a mentine locurile de munca, in unele cazuri nu am putut. Unele erau in pragul colapsului. In alte situatii, se curata pacatele mai vechi pe spatele nostru", spune Saramet.

De ce sunt respinse dosarele?

Principalele trei motive pentru care Fondul respinge solicitarile de garantare sunt degradarea raportului dintre datoriile pe termen scurt si cifra de afaceri ale firmei, istoricul negativ de plata la creditele contractate de firma si slaba capacitate a documentatiei de a demonstra posibilitatea de rambursare a imprumutului, potrivit presedintelui institutiei.

"Referitor la documentatia care ar trebui sa demonstreze capacitatea de rambursare, este vorba, cu alte cuvinte, despre soliditatea planului de afaceri. Multi merg pe ideea ca hartia suporta orice. Noi nu credem asta", spune Saramet.

Fondul de Garantare analizeaza chiar mai aspru decat bancile documentatia depusa de client, pentru ca el este cel care in final suporta pierderea in cazul in care o firma nu isi mai poate achita creditul la banca.

In primele noua luni ale anului, platile facute de Fond la banci pentru creditele garantate au crescut de patru ori, pana la circa opt milioane de euro, insemnand aproximativ 130 de cazuri.

"In timp ce volumul garantiilor acordate a crescut de 2,5 ori, platile au crescut de patru ori. Este consecinta faptului ca in unele cazuri ne-am asumat riscul acordarii de garantii, chiar daca firmele nu erau complet eligibile", spune Saramet.

In consecinta, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a redus plafonul garantiei acordate pentru o linie de credit de la 2,5 milioane de euro la 1,5 milioane de euro sau 600.000 de euro - in functie de situatie. De plafonul de 1,5 milioane de euro beneficiaza firmele care sustin activitatea altor firme, "cu efect de multiplicare in economie", sau care activeaza in sectoare cheie.

Pentru creditele de investitii, plafonul a ramas la 2,5 milioane de euro, tocmai pentru a incuraja dezvoltarea IMM-urilor, spune Saramet.

Garantii pentru beneficiarii fondurilor UE

Institutia acorda garantii si pentru beneficiarii fondurilor europene, cu un comision redus, de 1% din valoarea garantiei. Cererile pentru astfel de garantii au inceput sa creasca in ultimele 2-3 luni. Fondul a acordat pana in prezent garantii pentru 200 de credite de cofinantare pentru beneficiarii fondurilor europene, insemnand o valoare de circa 50 de milioane de euro.

"Pasii pentru obtinerea unei astfel de garantii sunt foarte simpli. Primul lucru pe care vreau sa il precizez este ca beneficiarul se duce si discuta doar cu banca. Va stabili cu banca ce garantii imobiliare poate oferi, iar restul de garantii le va solicita de la Fond. Daca banca il declara eligibil, ne va trimite si noua aceleasi documente, il vom analiza si noi si ii dam raspunsul: da sau nu. In foarte rare cazuri solicitam documente in plus", precizeaza presedintele FNGCIMM.

"Ma astept ca solicitarile pentru astfel de garantii sa creasca exponential", mai spune el.

Ca urmare a unei posibile reveniri a sectorului constructiilor anul viitor, Saramet se asteapta ca activitatea Fondului sa inregistreze si anul viitor un avans considerabil.

Este nevoie de mai mult capital

Tocmai de aceea, incepand de la anul va fi nevoie de o majorare a capitalului Fondului cu 55 milioane de euro si am trimis deja documentatia actionarului nostru (statul - n.r.) pentru a fi inclusa in bugetul de anul viitor. Mai toate fondurile de garantare din Europa si-au triplat activitatea si au dublat capitalizarea. Noi suntem pe cale sa ne triplam activitatea si avem deci nevoie si de o majorare de capital". In prezent, Fondul are capital de 89 mil. euro.

Saramet spune, ca potrivit unor calcule facute la nivel european, la 1 euro pe care il primeste un fond de garantare la capital are posibilitatea de a garanta credite de 9 euro si de a sustine credite de 18 euro.

Pe langa majorarea de capital, Fondul de Garantare mai are nevoie si de infiintarea Fondului de Contragarantare, care ar avea rolul de a diminua riscurile bancilor, sustinand astfel activitatea de creditare.

"Infiintarea Fondului de Contragarantare ar diminua riscul la banci si provizioanele constituite de banci ar scadea cu 30% si deci costul creditelor cu 1-2 procente. (...) Desi are toate avizele necesare, el nu functioneaza", spune Saramet.

Intrebat daca apreciaza ca nivelul dobanzilor oferite IMM-urilor este prea ridicat, acesta raspunde: "Consider ca este ridicat pentru nivelul de suportabilitate al IMM-urilor. Insa corelat cu costul banilor, poate nu este ridicat. Ma astept ca in urmatoarea perioada dobanzile sa mai coboare cu 2 procente, pana la un nivel de 10-11% la creditele in lei".

Aurel Saramet:

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM

Comisioane