Ce pasi trebuie sa urmezi ca sa obtii finantare europeana

Autor: Adriana Rosoga 13.10.2009

O idee de afaceri in care sa crezi, o doza de nebunie si de realism, identificarea cailor prin care sa pui in practica ideile sunt primii pasi pe care trebuie sa-i urmzeze un intreprinzator care vrea sa ia fonduri europene.



"Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa ai idei si sa crezi in ideile respective", spune Victor Lenghel, administratorul firmei de publicitate Advertigo din Brasov care va primi fonduri europene de 170.000 de euro pentru achizitionarea a sapte pachete complete de sisteme de lasere si accesorii.

Urmatorul pas este sa identifici caile prin care poti pune in practica ideile respective. "In acest sens, apelarea la o firma de consultanta te poate ajuta sa clarifici multe din chichitele fondurilor europene. Este ca si cum ai merge la doctorul tau. O firma de consultanta are informatii si pana la urma trebuie sa mergi. Eu merg pe principiul conform caruia: "Fiecare face ceea ce stie mai bine". Tot ce trebuie sa faci este sa te misti putin ca sa afli informatiile", mai adauga Victor Lenghel.

El a depus anul trecut proiectul "Productie show-uri laser" cu o valoare totala de peste 1 mil. lei (271.000 de euro) in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor". "Cand am mers la firma de consultanta si le-am prezentat ideea mea, prima reactie a lor a fost: 'cine iti da bani pentru lasere?' Consultantul a privit cu suspiciune proiectul pana in clipa in care a fost semnat contractul cu ADR Centru (Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru - adrcentru.ro). Deci trebuie sa ai o doza de nebunie si sa crezi in proiect, sa fii un mic vizionar, insa unul realist", mai adauga administratorul Advertigo care spune ca greul vine abia dupa ce se aproba proiectul.

Un plan de afaceri este necesar pentru creionarea unei directii de investitii, considera Nicu Dragomir, consultant pe fonduri europene in cadrul Smart Group Solutions. "In primul rand, in functie de capacitatea fiecarui administrator acesta trebuie sa-si faca un bussines plan, o strategie de investitie in concordanta cu realitatea economica. Numai dupa cateva discutii cu un consultant in accesarea fondurilor europene se pot identifica anumite scheme de finantare. In functie de numarul de angajati corelat cu activitatea pentru care se doreste ajutor financiar nerambursabil trebuie identificata o schema de finatare potrivita." Dragomir este si administrator si asociat al firmei Deep-Serv care ofera servicii de curatenie.

El spune ca exista situatii in care in anumite conditii societatile sa nu se incadreze in niciun program. "Pentru majoritatea schemelor aplicantii pot realiza un plan de investitii pentru diversificarea activitatii. De exemplu, daca a facut comert si nu are istoric pe act de productie, exista scheme in care poate accesa un program in vederea dezvoltarii unei activitati productive sau o prestare de servicii."

In majoritatea schemelor de finantare beneficiarul trebuie sa faca investitia cu banii proprii si dupa aceea sa primeasca subventia. De aceea trebuie sa-si dimensioneze investitia in functie de capacitatea reala a firmei de a suporta aceste costuri.

Beneficiarul trebuie sa tina cont ca un potential beneficiar al fondurilor europene este faptul ca trebuie sa vina cu o contributie de 30% pe care o poate asigura dintr-un credit bancar sau din surse proprii.

De aceea, inainte de a depune proiectul firma trebuie sa mearga la banca pentru a vedea conditiile in care poate obtine un credit.

"Administratorii sau conducatorii societatilor comerciale trebuie in primul rand sa se gandeasca la faptul ca inclusiv partea lui de contributie care poate fi obligatoriu minim 30% din cheltuielile eligibile, TVA la toata investitia (unde este cazul), alte cheltuieli neeligibile, toate acestea reprezinta o suma. Consultantul are un rol important, deoarece trebuie realizat un plan de investitii realist. De multe ori administratorii de societati comerciale sunt foarte increzatori si nerealisti", mai spune Dragomir.

Incepand cu 2009, firmele beneficiaza de o prefinantare de pana la 35% din valoarea eligibila a proiectului, insa consultantii nu vad in acest aspect un mare avantaj. "Pentru a primi prefinantarea societatea trebuie sa faca aceiasi pasi ca si pentru un credit. Prefinantarea primita poate fi folosita mai ales in cazul in care investitia se deruleaza in trei etape, deoarece aceasta trebuie rambursata inainte de depunerea ultimei cereri de rambursare", explica Dragomir.

Una din dificultatile pe care le poate intampina o firma care doreste sa obtina fonduri europene este accesul greu la creditele bancare. Un avantaj ar fi stabilirea unor etape de implementare suficient de largi astfel incat cu banii rambursati dintr-o etapa sa fie finantata etapa urmatoare. "Trebuie gasite solutii pentru realizarea investitiilor (credite sau surse proprii) si daca se respecta procedurile de achizitie trebuie luat in calcul un termen in care se va primi acel ajutor finaciar nerambursabil. In cazul unei activitati de productie de exemplu, societatea investeste in fluxul de productie, asteapta si returnarea platii, dar in acelasi timp trebuie achizitionata materia prima necesara productiei si trebuie vanduta marfa produsa. De aceea trebuie facut un studiu de piata minim, analizand toti factorii ce pot influenta negativ activitatea firmei. Nimeni nu-si doreste ca dintr-un plan de afaceri foarte frumos cu accesare de fonduri europene sa se transforme intr-un incident financiar nedorit. Este foarte important sa fie analizate toate posibiliatile cu realism", mai precizeaza Dragomir.

Pasi pentru accesarea fondurilor europene:

Identificarea investitiei:

Pregatirea dosarului:

Depunerea proiectului:

Implementarea proiectului:

Institutii responsabile:

Este structura din cadrul unei autoritati publice locale responsabila pentru implementare unui program de finantare europeana. Autoritatea de Management (AM) deleaga sarcini catre Organismul Intermediar (OI). AM este responsabila pentru elaborarea "Ghidului solicitantului", autorizeaza cheltuielile eligibile si aprobarea dosarelor.

Indeplineste atributii delegate de catre Autoritatea de Management in vederea unei implementari eficiente a programului. Organismul are si rol de evaluare a proiectelor, in functie de domeniul solicitat.

Au responsabilitatea de a transfera catre beneficiari sumele reprezentand prefinantarea, cofinantarea alocata de la bugetul de stat sau a sumelor din asistenta financiara nerambursabila de la UE.

Cum se obtine prefinantarea

Din 2009, firmele pot sa beneficieze de prefinantare, adica de sume acordate in avans in cuantum de maxim 35% din valoarea eligibila a proiectului. Pentru a primi prefinantarea, societatea trebuie sa urmeze aceiasi pasi ca si pentru un credit. Prefinantarea primita poate fi folosita mai ales in cazul in care investitia se deruleaza in trei etape, deoarece trebuie rambursata inainte de depunerea ultimiei cereri de rambursare.

Pentru a obtine prefinantarea, beneficiarii trebuie sa transmita Organismului

Intermediar (OI) urmatoarele documente:

Termeni:

Valoarea eligibila reprezinta suma cheltuielilor pentru bunuri, servicii si/sau lucrari care se incadreaza in Lista cheltuielilor eligibile precizata in Ghidul solicitantului si care poate fi decontata

Site-uri utile: