Fosta conducere a Postei, trimisa in judecata de DNA intr-o afacere cu asigurari de la Allianz, Astra si Omniasig

Autor: Mirabela Tiron 13.10.2009

Mihai Toader, 35 de ani, fostul presedinte al consiliului de administratie si director general al Postei Romane, a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti doi fosti directori ai Postei. Toader este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in urma incheierii a sase polite de asigurare, prin care institutia a fost pagubita cu 4,1 mil. euro, potrivit datelor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

"Politele au fost incheiate in cursul lui 2006 intre Compania Nationala Posta Romana (CNPR) si Allianz Tiriac Asigurari, Astra Asigurari si Omniasig Vienna Insurance Group, cu incalcarea regulamentelor CNPR si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata, prin care au cauzat un prejudiciu Postei", spun reprezentantii DNA. Au mai fost trimisi in judecata si Emanoil Lepadatu, fostul director economic executiv al CNPR, si Andrei Marinescu, fostul director executiv al directiei de dezvoltare strategica a Postei. La incheierea acestor polite au participat in mod fictiv, ca intermediari, inculpatii Neculai Pintilie, Daniela Moisa (ca administratori ai Continental Asig si Pronova) si Lucian Beschea, care au beneficiat ilegal de 1,6 mil euro, comision de intermediere. Actionarii Continental Asig sunt patru persoane fizice si firma Nova Constructii Civile si Industriale din Galati. Toader a mai fost pus sub invinuire de DNA, alaturi de fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu si de fostul ministru al comunicatiilor Szolt Nagy, intr-un dosar referitor la asocierea Postei cu un grup de firme, in vederea realizarii unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucuresti. De mandatul lui Toader se leaga demararea procesului de restructurare a Postei si contractarea creditului BERD pentru construirea unui centru de tranzit in Bucuresti si pentru retehnologizarea unui centru existent la Cluj-Napoca.

Posta a incheiat anul trecut cu afaceri estimate la 1,46 mld. lei, in crestere cu 33% fata de 2007, insa marja de profit era de doar 1%. Actionarii Postei sunt Ministerul Comunicatiilor (75%) si Fondul Proprietatea (25%).