Investitiile straine directe s-au prabusit la minimul ultimilor patru ani: doar 57 mil. euro in august

Autor: Claudia Medrega 14.10.2009

Ritmul de scadere al investitiilor straine directe s-a accentuat in luna august, inregistrandu-se o ajustare de peste 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



"Reducerea investitiilor straine directe este dramatica, dar si deficitul de cont curent se ajusteaza puternic. Si situatia este valabila la nivel global. Oportunitati vor aparea in 2010. Esential este sa avem stabilitate, altfel putem sa ratam o serie de oportunitati. Ramane de vazut cum va prinde Romania cresterea apetitului pentru ISD in tarile emergente", a precizat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: “Reducerea investitiilor straine directe este dramatica, dar si deficitul de cont curent se ajusteaza puternic. Si situatia este valabila la nivel global. Oportunitati vor aparea in 2010”El a precizat ca 2009 a fost anul cel mai dificil din punctul de vedere al fluxurilor de capital, invesitorii urmand sa se reoreinteze anul viitor.

In primele opt luni investitiile straine directe in Romania au scazut cu 53% comparativ cu acelasi interval al anului trecut, la 3,15 miliarde de euro.

Din totalul investitiilor aferente primelor opt luni, creditele intragrup au reprezentat 1,69 de miliarde de euro (53,5%), iar participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit, s-au ridicat la 1,46 miliarde de euro.

Investitiile straine au acoperit integral deficitul contului curent din perioada ianuarie-august 2009.

Bani de la UE

Transferurile curente au totalizat aproape 750 mil. euro in august, dupa ce cu o luna in urma au inregistrat una dintre cele mici valori din ultimii cinci ani, de 120 mil. euro.

"Este vorba de sume consistente de la Uniunea Europeana. Si in luna august a anului trecut au fost intrari semnificative de bani din partea Uniunii, chiar mai mult decat in acest an", a precizat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Deficitul contului curent al balantei de plati s-a plasat dupa primele opt luni la 2,4 mld. euro, in scadere cu 78,6% fata de perioada similara a anului trecut, contractia accelerandu-se fata de declinul inregistrat in primele sapte luni, de 73,8%.

Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 3,9 mld. euro, in scadere cu 68,6%.

Servicile au avut in primele opt luni o contributie negativa la deficitul de cont curent de 69 mil. euro, desi in perioada similara din 2008 au sprijinit restrangerea dezechilibrului cu 448 mil. euro.

Datoria pe termen scurt continua scaderea

Datoria externa pe termen scurt a scazut cu 5,3 mld. euro fata de sfarsitul anului trecut atingand nivelul de 16,8 mld. euro (21,9% din total datorie externa). Pe de alta parte, datoria externa pe termen mediu si lung a urcat cu 17,3%, la 60 mld. euro. Cresterea datoriei externe a venit pe fondul contractarii pachetului financiar de la FMI si Uniunea Europeana.

Rezervele internationale ale bancii centrale au acoperit 8,8 luni de importuri de bunuri si servicii la finele lunii august fata de 5,7 luni in luna decembrie 2008.

Datoria publica directa, respectiv imprumuturi externe contractate direct de Ministerul Finantelor Publice si autoritatile administratiei publice locale, a crescut cu 13,7% in primele opt luni, la 10,2 mld. euro.

Pe de alta parte, datoria publica garantata, respectiv imprumuturi externe garantate de Finante si autoritatile administratiei publice locale, a scazut dupa primele opt luni cu 7,26%, la 1,6 mld. euro.

Depozitele pe termen mediu si lung al nerezidentilor au avansat cu aproape 24%, la 6,77 mld. euro.