Ce urmeaza pana la instalarea noului Guvern

Autor: Iulian Anghel 14.10.2009

Presedintele Traian Basescu i-a invitat aseara pe liderii partidelor parlamentare la consultari pentru formarea noului Guvern. Cu putin timp inainte ca motiunea de cenzura sa treaca, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, afirma ca, daca Guvernul cade, propunerea democrat-liberalilor pentru noul prim-ministru va fi Emil Boc.

Cel care are suveranitatea constitutionala de a propune Parlamentului un candidat pentru fotoliul de prim-ministru este presedintele, adica Traian Basescu. Presedintele a spus aseara ca interesul sau este sa limiteze la maximum criza politica.

PSD si PNL sustin ca in fruntea Guvernului viitor ar trebuie sa fie o persoana independenta care sa gestioneze tara pana la alegerile prezidentiale al caror al doilea tur este la sase decembrie. Or, seful statului nu a lasat sa se inteleaga ca ar dori sa desemneze in aceasta pozitie un asa-numit tehnocrat, dar la Cotroceni nu a mai fost exclusa in ultimele zile o astfel de ipoteza. Mai multi lideri PD-L s-au pronuntat si ei impotriva unei astfel de solutii, iar Vasile Blaga a exclamat ieri: "Ce este un guvern de tehnocrati?".

Oricum, seful statului nu este obligat sa tina seama de opinia partidelor politice atunci cand desemneaza o persoana pentru fotoliul de prim-ministru. Insa, daca doreste ca propunerea sa sa treaca, este nevoie ca guvernul premierului propus de el sa aiba sprijin parlamentar.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a cerut presedintelui Basescu sa contribuie la deblocarea situatiei prin numirea rapida a unui Guvern care sa aiba sprijin parlamentar. Geoana a spus ca se va intalni astazi cu Basescu, lasand sa se inteleaga ca nu urma sa mearga aseara la Cotroceni.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca la consultarile de la Cotroceni va propune o solutie de prim-ministru independent din partea liberalilor.Desi, in urma cu cateva zile Mircea Geoana afirma ca ar putea merge impreuna cu liberalii la Cotroceni pentru a-i arata sefului statului ca in Parlament exista o alta majoritate, ideea unei aliante PSD-PNL nu a fost agreata explicit de sefii celor doua partide.