Cele 11 luni de viata ale Guvernului Boc. Cine este de vina pentru ruptura?

Autor: Iulian Anghel 14.10.2009

Guvernul lui Emil Boc, format din PD-L si PSD, a depus juramantul la 22 decembrie 2008. La aproape 11 luni de atunci, acum injumatatit prin plecarea, la 1 octombrie, a PSD, Guvernul Boc 2 a trebuit sa accepte infrangerea Parlamentului si sa plece, pliind criza politica peste cea economica.

Presedintele Traian Basescu sustinea, la depunerea juramantului Guvernului, ca si-a dorit o majoritate transparenta, aluzie la faptul ca precedentul guvern Tariceanu II era minoritar in Parlament, dar sustinut de PSD, o sustinere pe care seful statului nu o considera "transparenta".

La impartirea portofoliilor, PD-L a luat ministerele economice, finantele si economia, in primul rand, in vreme ce PSD a optat pentru ministerele sociale, dar a facut prima optiune pentru Ministerul Administratiei si Internelor (institutia de unde avea sa inceapa si primul scandal major al noii guvernari, dar si cea care avea sa puna cruce aliantei dintre democrat-liberali si social-democrati.

Romania plonjase in plina criza economica si, in vreme ce Guvernul anunta planuri de reducere a cheltuielilor publice, de reajustare a pensiilor si a salariilor - fara ca aceste lucruri sa fie vizibile - la Ministerul Administratiei si Internelor izbucnea primul scandal care a dus la demisia, intr-o singura luna, a doi ministri, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea. Miza a fost un conflict intern in PSD pentru controlul serviciului secret al Internelor (DGIPI).

Alegerile europarlamentare si apropierea prezidentialelor si-au pus amprenta pe mersul guvernarii.

Intre scandalurile politice de notorietate se numara demisia ministrului tineretului Monica Iacob Ritzi, in urma unui scandal privind fondurile ministerului si a unei unei anchete parlamentare in care PSD si PNL au facut front comun. Acelasi lucru s-a intamplat in cadrul comisiei de ancheta parlamentara privind-o pe ministrul turismului Elena Udrea.

In vara, Guvernul si-a trecut prin angajare legile justitiei, iar coalitia in Parlament a functionat bine, cum s-a intamplat si cu asumarea din toamna pe legea salarizarii, pachetul educatiei si legea de restructurare a agentiilor.

Lucrurile aveau sa degenereze pe masura ce se apropiau prezidentialele, PSD acuzand ca Traian Basescu submineaza acest partid, iar totul a culminat cu acuzatiile ministrului de interne, Dan Nica, la sfarsitul lui septembrie, privind o incercare de fraudare a alegerilor.

Nica a fost demis, PSD a trecut in opozitie, iar motiunea de cenzura a maturat de la guvernare ce mai ramasese din guvernul Boc.