Opinie Sorin Pislaru: Asta mai lipsea Romaniei - sa cada Guvernul!

Autor: Sorin Pâslaru 13.10.2009

Indiferent cine este vinovatul turbulentelor din politica, oamenii se uita la schimbarea de guverne din ultima luna si nu inteleg nimic.

De ce a fost demis Nica? De ce s-a retras PSD? De ce trebuia guvernul Boc 2 dat jos? De ce a cazut ieri Guvernul?

Si daca cineva ar fi avut un plan sa mareasca dezgustul romanului fata dede politica, nu ar fi reusit mai bine. Tocmai acum era nevoie de tot acest tam-tam, cand afacerile cad si oamenii speriati de ziua de maine nu mai cumpara nici masini, nici case si incet-incet nici alte bunuri de uz cotidian?

In acest moment, distanta partidelor fata de oameni este uriasa. Niciuna din problemele fiecarei categorii sociale nu este adresata de preocuparile politicienilor.

In mediul rural, doar banii din strainatate mai tin in viata comunitatile. Oamenii stau cu rosiile la marginea drumurilor, pentru ca nu mai reusesc sa aiba acces nici in pietele orasului unde locuiesc. Salariul minim nu este respectat. Putinele locuri de munca locale sunt platite cu 3-400 de lei lunar, iar la cele urbane nu se poate ajunge pentru ca retelele de transport auto si de cale ferata sunt decimate.

In mediul urban, oamenii sunt sufocati de poluare si de ambuteiaje in orasele mari, iar in orasele mici de saracie. Exista insule de bunastare, salariile sunt pe medie mai mari decat in urma cu patru ani, dar se consuma mult din resursele viitorului. Unul din exemple este felul cum sunt platite salariile. Din cauza contributiilor sociale sufocante, majoritatea salariilor peste salariul mediu pe economie din mediu privat sunt platite la negru sau gri, prin forme care evita taxele si contributiile. Acestea nu sunt de fapt decat costuri amanate. Profiturile companiilor cu astfel de practici sunt false, veniturile celor platiti astfel sunt false, pentru ca arunca costurile in viitor. La fel cum arunca orasele gunoiul in gropi neecologizate.

Castigurile de productivitate obtinute ca urmare a valului de investitii straine din ultimii ani se epuizeaza in lipsa unei administrari eficiente a resurselor comune - adica in lipsa investitiilor concrete in educatie, infrastructura si sistemul public de sanatate.

Ce este de facut in acest moment? De unde pot veni resursele de schimbare, in conditiile in care in ultimii patru ani am avut toate cele trei partide la putere, in combinatii de doua luate cate doua?

Trebuie sa vina din acele zone ale societatii si ale statului unde exista expertiza. Fara implicare sociala si politica, Romania nu va merge mai departe. Germania, Franta, Marea Britanie n-au fost bogate dintotdeauna. Dar democratia si capitalismul, deci libertatea de a decide cine sunt conducatorii si libertatea de a intreprinde au adus prosperitatea.

Un exemplu de institutie care a stat prea mult "pe margine" in aceasta perioada este Banca Nationala, unde tocmai s-a numit un nou Consiliu de Administratie.

Sunt specialisti acolo care trebuie aparati in fata intruziunilor politice? Foarte bine. Atunci sa treaca la treaba. Guvernul are nevoie de specialistii BNR. Nu se stiu salariile de la Banca Nationala, "pentru ca trebuie sa fie aliniate cu cele ale specialistilor din Europa", dupa cum a raspuns viceguvernatorul BNR Florin Georgescu la intrebarea unui parlamentar.

De acord, specialistii trebuie platiti corespunzator. Dar tara are nevoie de acesti specialisti acum, cand este la nevoie. Nu in fiecare zi loveste un tsunami financiar. Nu in fiecare zi esti in pericol ca stat sa fii dat peste cap din punct de vedere economic si sa ai nevoie sa te imprumuti cu jumatate din bugetul tarii pentru a supravietui.

Nu poti, de exemplu, sa fii 10 ani de zile intr-o pozitie obscura in BNR, de consilier, si apoi sa ceri preluarea functiei de viceguvernator, fara sa arati ca esti bun pentru Romania acolo unde arde - adica la Ministerul de Finante.

Ministerul de Finante are 40.000 de angajati si trebuie sa tina pe picioare o tara. Banca Nationala are 3.000 de angajati si in primul rand are ca obiectiv sa tina inflatia sub control.

De ani de zile, Guvernul este discreditat constant din punct de vedere al politicilor economice. Dar ministrul de finante este platit de sase ori mai putin decat primii 10 oameni din Banca Nationala. Atunci de unde competenta si disponibilitate pentru o asemenea sarcina?

Nu poate fi nicio institutie din Romania refugiu pentru nimeni, indiferent cat de bun ar fi ca specialist, iar cei bine platiti trebuie sa vina la datorie, la greu.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF