August, prima luna de excedent de cont curent dupa sapte ani

Autor: Claudia Medrega 13.10.2009

Contul curent, care masoara fluxurile de valuta ale economiei romanesti cu exteriorul, a intrat in august pentru prima data pe excedent in ultimii sapte ani, ca urmare a saltului transferurilor curente, care includ banii trimisi in tara de romani si fondurile europene.

Excedentul contului curent a fost in august de 268 mil. euro. Socul intreruperii finantarii externe a determinat astfel ceea ce se urmareste de foarte mult timp, adica ajustarea dezechilibrului extern.

"August este o luna de concedii. Totusi, as merge mai mult pe influenta intrarilor de fonduri europene - despagubiri pentru agricultura, plati anticipate, poate chiar proiecte atrase. Impactul major l-a avut mai degraba sectorul guvernamental decat romanii care lucreaza in strainatate. Cred ca intrarile de fonduri europene vor creste. Cu cat trece timpul banii UE vor ajuta deficitul de cont curent", considera Lucian Anghel , economistul-sef al BCR.

Excedentul din august al dezechilibrului extern vine in ciuda unui deficit comercial semnificativ de 687 mil. euro, cel mai mare din 2009. O influenta favorabila asupra excedentului din august a avut-o si soldul lunar pozitiv al balantei veniturilor.