Dezvoltatorii Korona Brasov: Vom primi finantare cand vom avea 30-50% din mall inchiriat

Autor: Cristi Moga 14.10.2009

Reprezentantii companiei poloneze Echo Investment, care detin un teren de 4,5 hectare in Brasov pe care intentioneaza sa construiasca un mall denumit Korona, apreciaza ca ar putea obtine finantare pentru constructia proiectului anul viitor, cu conditia ca macar 30% din suprafata centrului comercial sa fie inchiriata.

Proiectul prevede constructia unui mall cu o suprafata inchiriabila de 54.000 de metri patrati, in urma unei investitii de circa 150 de milioane de euro.

"In prezent avem noua contracte de inchiriere semnate, cu operatorul cinematografului, o parfumerie, magazine de imbracaminte si incaltaminte si suntem pe punctul de a semna cu un operator de articole sportive. Per total, acesti chiriasi ar ocupa circa 25% din suprafata centrului comercial. Pentru a primi finantare cred ca avem nevoie de un grad de ocupare de 30-50% din suprafata proiectului, iar negocieri cu bancile vom incepe in primul trimestru al anului viitor", a declarat Mariusz Kowalczyc, leasing managerul companiei poloneze.

Cine sunt chiriasii

Printre companiile care au semnat pana in prezent contracte de inchiriere in Korona se numara Deichmann, Douglas, Cropp, Humanic si Reserved. Agentul de inchiriere a proiectului este firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Reprezentantii Echo spun ca se afla in prezent in negocieri cu un operator de hipermarketuri si sunt optimisti in ceea ce priveste obtinerea finantarii deoarece au primit recent un imprumut de 100 de milioane de euro de la banca Eurohypo, pentru constructia unui mall in Polonia.

Brasovul este in continuare un oras interesant pentru constructia de centre comerciale, tinand cont ca in prezent nu exista niciun proiect major, dar pe langa Echo Investment si companii precum TriGranit, Riofisa sau proprietarii platformei Tractorul intentioneaza sa construiasca centre comerciale in oras.

"Cand am hotarat sa luam terenul stiam de planurile de la Tractorul, de Polus (proiectul TriGranit - n.r.), dar am decis sa il luam pentru pozitionare, in mijlocul celui mai mare cartier din Brasov. Planul nostru este sa incepem constructia cel tarziu pana la sfarsitul anului viitor", a mai declarat reprezentantul Echo Investment.

Langa stadion

Terenul viitorului proiect Korona se afla intre stadionul echipei FC Brasov si platforma Tractorul, unde firma Centerra intentioneaza sa inceapa constructia unui parc de retail. Ambele companii incearca in prezent sa obtina finantare, fiind putin probabil ca in viitorul apropiat bancile sa acorde credite pentru constructia a doua centre comerciale in Brasov, la o distanta de circa un kilometru unul de altul.

Diferenta ar putea fi facuta de catre compania care va reusi prima sa convinga retailerii sa semneze contractele de inchiriere. "Retailerii in general amana orice decizie in aceasta perioada. Noi mizam pe o serie de chiriasi pe care ii avem si in proiectele din Ungaria si Polonia, si care ne-ar putea insoti si aici", a mai spus Kowalczyc. Echo Investment este o companie controlata in proportie de 40% de omul de afaceri polonez Michal Solowow, care detine in Romania si compania Diana Forest, prin intermediul Barlinek.