Un antreprenor multumit dupa un an de criza: Ovidiu Buluc spune ca 2009 a fost "greu, dar bun"

Autor: Ioana David 15.10.2009

Omul de afaceri Ovidiu Buluc, care controleaza distribuitorul de medicamente Farmexim, spune ca bugetul anului viitor va merge pe o crestere de peste 15% a vanzarilor si de 25% a profitului operational fata de 2009, varianta finala a bugetului urmand sa fie gata luna aceasta.



"Saptamana trecuta am avut o intalnire cu directorii regionali si am discutat liniile principale ale bugetului. Vrem sa ajungem la o cota de piata de 9% anul viitor, in timp ce profitul operational va avea o crestere de cel putin 25% fata de ce vom obtine anul acesta", a spus Buluc intr-un interviu acordat ZF.

Distribuitorul are in prezent o cota de piata de peste 8%, potrivit datelor furnizate, ceea ce ii asigura un loc intre primii zece jucatori din domeniu.

In 2010 compania are in vedere investitii de circa un milion de euro, dupa ce anul acesta nu a avut astfel de proiecte.

"Facem modificari in platforma logistica, adica transformam cateva spatii in depozite regionale si de acolo vom livra marfa catre cele mai mici unitati din zona pentru a scurta traseele masinilor", a mai spus Buluc.

In ceea ce priveste cheltuielile operationale, planul conducerii Farmexim este ca acestea sa scada sub 7%, in prezent fiind situate peste acest nivel.

"Nu prea mai avem de unde sa taiem. Grosul inseamna salariile si chiriile la depozitele care nu sunt in proprietate. Restul cheltuielilor sunt utilitatile", adauga Buluc, care mai spune ca nu a angajat oameni noi in acest an.

Renunta la o parte dintre clienti

Distribuitorul are in vedere sa renunte la circa 1.000 de farmacii la care livreaza dintr-un total de 3.400-3.500 de clienti, adica la circa 30%.

"Este vorba de farmacii care nu mai pot plati sau fac comenzi foarte mici, ceea ce nu justifica transportul pana acolo. Toti prezinta un grad foarte mare de risc in ceea ce priveste bonitatea financiara si economica. Masurile pe care Guvernul le-a luat recent nu fac decat sa duca la falimentul si inchiderea a sute si sute de farmacii", este de parere Buluc.

Ministerul Sanatatii solicita producatorilor de medicamente sa intoarca la bugetul sanatatii intre 5 si 11% din vanzarile pe care le genereaza medicamentele compensate din portofoliu, masura care va avea impact si la nivelul celorlalti jucatori. De asemenea, ministerul a marit termenele de plata catre farmacii, astfel ca pentru o perioada acestea vor ramane fara lichiditati.

"Consecinta directa va fi ca acesti furnizori (producatorii - n.red.) nu vor mai acorda discounturi catre distribuitori, iar ei nu va mai acorda catre farmacii. Acestea va trebui sa supravietuiasca prin marjele acordate prin lege, care in conditiile costurilor de astazi nu sunt suficiente. Astfel ca se vor inchide", mai spune proprietarul Farmaxim.

In primele noua luni ale acestui an, distribuitorul a avut o cifra de afaceri de 545 mil. lei (130 mil. euro), in crestere cu 29% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Rezultatele din aceasta perioada sunt peste estimarile initiale, care indicau un avans de 20%. De asemenea, la finalul anului, potrivit estimarilor din prezent, Farmexim ar putea avea o crestere de 25%.

Ia din cota de piata a celor mici

In primele trei trimestre, distribuitorul a avut un profit operational de 22 mil. lei (5,3 mil. euro), de sase ori mai mare fata de primele noua luni ale anului trecut.

In cadrul companiei lucreaza circa 540 de persoane. Daca preturile la medicamente nu ar fi fost reduse in aprilie, seful Farmexim spune ca firma ar fi avut o crestere suplimentara de 5-6%.

"Foarte multi dintre distribuitorii mici au inceput sa vanda din ce in ce mai putin, in conditiile in care nu mai primesc credite de la furnizori. Cei care platesc si au anumite garantii vor avea in continuare marfa. Acest lucru probabil ca s-a reflectat in rezultatele noastre", mai spune Buluc.

Anul trecut, compania a derulat un program de eficientizare care a presupus diminuarea costurilor cu transportul, inghetarea salariilor si reducerea numarului de angajati. "A fost un an greu, dar cu rezultate bune", a afirmat el.

"Lipsa productiei ne-a adus aici"

Omul de afaceri este de parere ca pentru Romania iesirea din criza va insemna sa ramanem" pe o linie plata", iar "pana vom incepe noi sa crestem va fi cale lunga". "Criza nu a dus la schimbari in componenta PIB. Noi asteptam sa revenim la aceleasi ponderi pe care le-am avut in 2008, insa nu mai este posibil ca domenii cum sunt constructiile, sau la alt nivel, consumul sa ramana la fel. Daca am fi avut o productie diversificata, nu am fi fost aici", spune el.