In plina criza, siderurgistii construiesc noi otelarii ca sa profite cand revine piata

Autor: Adrian Ionut Cojocar 14.10.2009

Indecizia grupului Voestalpine de a investi in regiune intr-o otelarie gigantica cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel anual a deschis oportunitati pentru investitorii mai mici pentru a construi noi otelarii in Romania.

Criza si cererea scazuta de pe piata nu-i sperie, in ultimele luni unii dintre ei facand pasi importanti in acest sens, mizand pe o revenire a pietei de otel pana la finalizarea lucrarilor.

Consumul aparent de otel din Romania ar urma sa urce anul viitor cu 4,4%, potrivit Organizatiei Mondiale a Otelului, dupa ce anul acesta a inregistrat un declin drastic, de 43,2%, la 2,72 mil. tone metrice.

Grupul siderurgic indian Liberty, detinut de fratii Raj Gupta si Alok Gupta, a cumparat recent un teren de 10 hectare de la Primaria Oltenita si este in proces de obtinere a autorizatiilor de constructie a unei otelarii cu o capacitate de 500.000 de tone anual ce ar urma sa fie finalizata in 2011. Investitia se ridica la circa 150 mil. euro.

"Investitia este la nivel de proiect. In prima etapa se vor crea 300 de noi locuri de munca si este un mare avantaj pentru zona aceasta pentru ca din '90 incoace a fost intr-o cadere continua si s-ar reface zona industriala. Au achizitionat recent un teren de 10 hectare de la primarie, au mai luat vreo 5-6 hectare de la turnatorie (fosta Turol Oltenita - n.red.) si vor sa mai cumpere si de la Navol Oltenita. Pentru noi investitia aceasta este o speranta", a declarat Cercel Florian, viceprimarul Oltenitei.

Reprezentantii Transdanube Industries, compania prin care Liberty a intrat pe piata locala si care a cumparat in 2007 activele turnatoriei Turol Oltenita, spun ca cine este un strateg bun stie ca o uzina de acest gen nu se construieste mai devreme de doi ani de zile si ca daca incepeau productia acum, aveau dificultati mari ca restul jucatorilor de pe piata. Ei nu au dorit sa ofere alte informatii pana la obtinerea autorizatiilor de constructie.

Reprezentantii autoritatilor din Oltenita au precizat ca indienii de la Liberty sunt in asociere cu o firma italiana, Danieli, de la care ar urma sa achizitioneze utilajele in toamna acestui an, iar otelaria ar urma sa produca laminate la cald.

Recent, producatorul de tevi din otel Intfor Galati, controlat de omul de afaceri Andrei Lisinschi prin intermediul grupului Profiland, a achizitonat din China utilaje in valoare de 410 mil. dolari. Contractul prevede livrarea de echipamente pentru o noua capacitate de productie de 400 mil. dolari si modernizarea unei linii in valoare de 10 mil. dolari.

Lisinschi intentiona in urma cu un an si jumatate sa construiasca in Galati o otelarie cu o capacitate de circa un milion de tone pe an, din care jumatate fier-beton si jumatate produse plate din otel, investitie evaluata atunci la 200-300 mil. de euro.

Investitia in otelaria de la Galati este totusi incerta, in conditiile in care reprezentantii autoritatilor locale spun ca nu au fost inregistrate pana in prezent cereri pentru aprobari de constructie a unei otelarii in Galati. Andrei Lisinschi nu a putut fi contactat.

Porturile la Dunare atrag investitiile in otelarii

"Motivul pentru care investitorii din acest sector sunt atrasi de Romania este ca avem o pozitie geografica extraordinara. Oltenita este pe Dunare si are port si deschidere spre spatiul balcanic. Aceeasi situatie este si la Galati, care beneficiaza de port. Daca esti pe apa te misti mai usor. Produsele pot fi livrate pe o arie de 500-600 de kilometri distanta", a declarat Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.

In prezent, productia interna de otel este concentrata in mainile a patru jucatori externi: ArcelorMittal, Tenaris, Mechel si TMK. Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Laksmi Mittal, detine cele mai mari capacitati de productie prin combinatele de la Galati si Hunedoara. Grupul rus Mechel, detinut de miliardarul rus Igor Ziuzin, detine capacitati de productie la Targoviste, Campia Turzii si Otelul Rosu, fiind principalul furnizor pe piata locala de otel-beton. TMK detine combinatul de la Resita, iar Tenaris are o otelarie la Calarasi.

Productia totala din Romania a celor patru giganti siderurgici este estimata in acest an la 2,3 milioane de tone, in scadere cu 54% fata de anul trecut, cand s-a ridicat la 4,92 milioane de tone.