Update: Lucian Croitoru, propunerea Presedintelui Traian Basescu pentru postul de premier. Vedeti ce parere are Croitoru cu privire la cauzele crizei din Romania

Ziarul Financiar 15.10.2009

"Am decis sa il numesc premier pe Lucian Croitoru", a declarat Presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Va asigur ca voi face tot ce imi sta in putinta pentru a duce la indeplinire acest mandat", a declarat Lucian Croitoru, premierul propus de Presedintele Romaniei la propunerea PDL.

"Ritmurile foarte inalte de crestere economica nu puteau fi sustinute foarte mult timp. Criza economica se intampla si fara sa se intample la nivel global", a mentionat Lucian Croitoru cu privire la criza economica cu care se va confrunta Guvernul Romaniei.

Lucian Croitoru, desemnat pe presedintele Traian Basescu pentru postul de premier, a declarat ca obiectivul Romaniei este continuarea angajamentelor cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Unul dintre motive, a spus Croitoru, este faptul ca actuala criza financiara a atins in mod profund Romania si ca planul anticriza pus in aplicare de autoritatile romane se bazeaza pe aceste acorduri.

Premierul desemnat a mai spus ca obiectivul pe termen lung este convergerea nivelului de trai al romanilor catre cel din Uniunea Europeana, lucru posibil numai cu ajutorul reformelor structurale si cu mentinerea stabilitatii macro-economice.

Lucian Croitoru, in varsta de 52 de ani, este consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu de peste 10 ani.

A fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International in calitate de Senior Adviser al Executive Directors.

A absolvit Facultatea de Planificare Cibernetica si Calculatoare, Bucuresti, si a scris mai multe carti de specialitate, in domeniul finantelor.

"Sunt de acord cu bancherii ca nu este o inghetare a creditelor, dar asta se datoreaza faptului ca nu exista cerere pentru credite", declara in timpul unei reuniuni ZF Expert, organizata de Ziarul Financiar.

Criza a venit in Romania din afara, dar in mod cert venea si dinauntru, criza n-a facut decat sa grabeasca unele tendinte. Romania s-a dezvoltat prin import masiv de capital deoarece dupa 2002 s-a nascut un val de intrari de capitaluri concomitente intr-un numar mare de tari, inclusiv Romania, este de pararere Lucian Croitoru.

Conform acestuia, Romania este victima unor valuri de tip flux-reflux. In timpul fluxului (intrarilor de capital), PIB-ul creste puternic, creditul creste mai repede, rate ametitoare, rata de schimb se apreciaza, rezervele BNR se acumuleaza iar preturile activelor cresc foarte mult.

In timpul refluxului, cursul de schimb se depreciaza, PIB-ul cade masiv, contul curent se ajusteaza in directia dorita foarte mult.