Bancherii abia gasesc cumparatori pentru casele scoase la licitatie, chiar si la discounturi de 25%

Autor: Ciprian Botea 16.10.2009

Majoritatea imobilelor scoase la licitatie de banci in cadrul executarilor silite nu se vand din prima incercare, in conditiile in care interesul cumparatorilor este scazut, iar aceste actiuni sunt putin promovate, astfel ca ajung sa fie oferite din nou, dar cu discounturi de 25%.



In cazul in care imobilul nu este vandut de la prima licitatie, legea permite creditorilor sa reduca pretul de pornire cu 25% fata de valoarea estimata initial si sa accepte cea mai buna oferta primita. "Exista o prevedere in Codul de procedura civila care permite ca in situatia in care imobilul nu este vandut la prima licitatie pretul acestuia sa fie redus cu maxim 25% si sa fie vandut la cel mai mare pret oferit", explica Valentin Dobre, executor judecatoresc in cadrul Alpha Bank.

Executorii spun totusi ca bancile nu sunt dispuse sa vanda imobilele la un pret derizoriu sau sub nivelul creantei pe care o au de recuperat, desi acestea au posibilitatea de a-si recupera banii urmarind clientii si pe alte bunuri decat cele care au fost incluse in garantia initiala.

"Nu vindem sub valoarea creantei pe care banca trebuie sa o recupereze. Banca pentru care lucrez nu accepta ca imobilul sa fie vandut sub 75% din pretul evaluat si mi se pare normal in aceste conditii economice dificile", a comentat Valentin Dobre.

Nici Raiffeisen, una dintre cele mai mari banci din sistem, nu accepta vanzarea pentru un pret care nu acopera valoarea datoriei clientului.

"Imobilele nu sunt vandute sub nivelul creantei pe care o are de recuperat banca. Incercam sa vindem imobilele la cel putin 50-60% din pretul de evaluare", spune Ioan Campeanu, executor judecatoresc in cadrul Raiffeisen Bank.

Aceste conditii impuse de banci prelungesc si mai mult procesul de recuperare a datoriilor, iar in unele cazuri il ingreuneaza pentru ca in contul debitorului se strang in continuare penalizari si dobanzi care pun si mai multa presiune asupra acestuia. Exista insa cazuri in care odata cu scoaterea la licitatie a garantiei datoria este inghetata la nivelul din acel moment.

"Depinde de la caz la caz, in functie de prevederile din contractul de credit si de politica fiecarei banci. Sunt cazuri in care odata cu scoaterea la licitatie este stopata curgerea aceea de penalizari si de dobanzi, dar si cazuri in care aceasta continua", a precizat Dobre.

Licitatiile pentru vanzarea caselor raman in umbra

De cele mai multe ori lipsa de cumparatori se resimte in conditiile in care licitatiile sunt promovate foarte discret si doar cateva banci - printre care Raiffeisen, Alpha Bank, Banca Romaneasca sau Leumi - isi publica ofertele pe site-urile proprii. De asemenea, bancile apeleaza rar la anunturile publicate in ziare de mare circulatie.

"Fata de anul trecut sunt foarte multe imobile care nu se vand de la prima licitatie. Bineinteles situatia depinde de la un caz la altul. Daca este o casa intr-un sat dintr-un varf de munte, interesul este scazut, dar daca este un apartament pe Magheru, s-ar putea ca interesul sa fie ceva mai mare", noteaza Dobre.

Legea prevede ca anunturile de vanzare sa fie publicate la primariile localitatilor pe raza carora sunt situate bunurile scoase la licitatie, dar si aceste situatii sunt foarte rar intalnite.

Acestor lipsuri li se adauga insa si cererea scazuta de locuinte din aceasta perioada, care preseaza si mai mult asupra bancilor pentru a reduce pretul de pornire al licitatiilor. "Preturile s-au redus si se vor reduce in continuare pentru ca nu sunt foarte multe solicitari", spune Ioan Campeanu, executor judecatoresc in cadrul Raiffeissen Bank.

Raiffeisen are programate nu mai putin de 32 de licitatii in luna octombrie prin intermediul carora incearca sa vanda case, terenuri si chiar hale de productie apartinand unor firme. Cele mai multe proprietati scoase la licitatie se afla in judetele Bacau si Botosani. Aici restantele la credite se situeaza in jurul a 3,5%, potrivit datelor BNR. Media la nivel national depaseste cu putin 3%.

Restantele la credite au accelerat puternic in ultima parte a anului trecut si in primele luni din 2009 pe fondul deprecierii monedei nationale si al cresterii ratei somajului si numarului falimentelor. Bancherii se asteapta ca portofoliile de credite sa se deterioreze in urmatoarele luni mai ales pe fondul numarului din ce in ce mai mare de persoane care raman fara locuri de munca.

Executarea garantiei poate dura si trei luni

In acest moment, bancile din Romania au in portofoliu circa 160.000 de credite ipotecare pentru locuinte, ceea ce reprezinta aproape 2% din numarul caselor si apartamentelor la nivel national. Procedura de executie a bunurilor ipotecate dureaza in medie

doua-trei luni, spun executorii. Banca declanseaza procedura de executare silita dupa ce clientul nu a platit trei rate consecutive, dupa care - potrivit normelor BNR - creditul este trecut in categoria "pierdere", si provizionat integral, considerandu-se ca nu mai sunt sanse sa fie reluate platile.

Executarea silita este efectuata de executori bancari, care trebuie sa intocmeasca un dosar cu documente privind garantia care urmeaza sa fie executata si care au nevoie de un aviz din partea judecatoriei in zona careia se afla imobilul sau terenul ipotecat pentru a incepe procedura.

Pentru a evita executarea silita, proprietarii isi pot plati datoriile restante intr-un termen de 15 zile de la primirea notificarii privind avizul de incepere a procedurii.