Ce au invatat zece executivi romani care au terminat un MBA in cel mai greu an pentru economie

Autori: Adelina Mihai , Alina Pahoncia 16.10.2009

Mai bine de 2.500 de manageri au absolvit programe de MBA sau Executive MBA pe piata locala. Zece dintre cei care au absolvit in 2009, intr-un moment dificil pentru economie si pentru businessul privat, povestesc ce au gresit, ce a fost cel mai greu, ce au invatat si ce vor face mai departe.



"MBA-ul nu este un 'medicament miraculos', pe care il iei si apoi devii brusc mai eficient sau mai bun. Nu a fost usor. Cand eram la EMBA, uneori eram presat de lipsa timpului si ma gandeam ca abia astept sa se termine. Acum imi dau seama ca ar fi fost mai bine sa investesc si mai mult timp in program. Este o ocazie cu care nu te mai intalnesti a doua oara in viata", spune Radu Bragarea, Chief Operating Officer (COO) la AIG Life Asigurari, 33 de ani, care a absolvit in vara cursurile programului de Executive MBA al WU Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena.

Promovarea, care vine, de regula, cu mai multe responsabilitati, este de regula una din principalele asteptari ale managerilor inscrisi la MBA si care se si materializeaza in cele mai multe din cazuri.

De asemenea, Dan Ionescu, 38 de ani, corporate affairs manager in cadrul producatorului german de medicamente Boehringer - Ingelheim si proaspat absolvent al programului de EMBA din cadrul scolii de afaceri ASEBUSS, a primit si conducerea departamentului de vanzari regionale pe spitale dupa ce si-a finalizat studiile.

Si Emanuela Modoran, 42 de ani, care a absolvit cursurile programului de EMBA Sheffield oferit in Bucuresti de catre Facultatea Internationala a Universitatii Sheffield City College, a obtinut un job mai bun dupa absolvire.

"Inainte de absolvire lucram ca manager de dezvoltare de produse in departamentul de marketing, iar acum am fost promovata in pozitia de commercial strategy manager, pe un salariu mai mare cu 20%", spune Modoran, care lucreaza in cadrul Vodafone Romania, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila.

De asemenea, Elena Ionescu, 41 de ani, care a absolvit tot un program de Executive MBA oferit de Sheffield, a avansat de la functia de director de sucursala in cadrul Libra Bank din Ploiesti la functia de director in cadrul unei divizii nou-infiintate in cadrul bancii. Practic, i s-a dat un business nou pe mana imediat ce a finalizat programul de EMBA, business pe care urmeaza sa il dezvolte cu ajutorul a ceea ce a invatat la scoala de afaceri.

"Am primit conducerea diviziei de fonduri structurale din Bucuresti dupa absolvire", explica Ionescu, director structured funds division in cadrul Libra Bank.

Promovarea vine de obicei odata cu salarii mai mari. "Cresterea salariala intre cele doua pozitii a fost de 70%", adauga Cristian Florea, 43 de ani, absolvent al programului de EMBA Tiffin, care a fost promovat in functia de business unit manager pe divizia de retail in cadrul companiei Bayer Schering Pharma, reprezentanta locala a producatorului farmaceutic german Bayer

Absolvirea unui program de MBA nu garanteaza niciunui manager ca va fi promovat sau ca i se va dubla salariul, insa asteptarile initale ale unor manageri care s-au inscris la astfel de programe au fost chiar depasite in unele cazuri.

"De regula, angajatii care urmeaza programe de MBA primesc o crestere salariala cuprinsa intre 20 si 30% dupa absolvire si incearca sa promoveze intern. Insa daca se afla deja pe o pozitie din management din care nu se poate avansa, isi vor schimba cu siguranta angajatorul", sustine Iuliana Badea, sales manager al firmei de recrutare Lugera & Makler.

In medie, mai bine de doua treimi dintre managerii implicati in programe de instruire manageriala au parte de cresteri salariale, potrivit Topului MBA realizat de ZF in primavara acestui an. Pentru multi manageri, beneficiile se cuantifica altfel.

"M-a ajutat mult in interactiunea cu oamenii din alte industrii. Tot timpul cand ai ceva de facut, te gandesti ca poti sa rezolvi intr-un anume fel problema. La MBA afli ca lucrurile pot fi facute si altfel decat cum erai obisnuit inainte", spune Bragarea, care are aproximativ 80 de oameni in subordine la AIG Life si care admite ca nu a lipsit nici cresterea salariala.

Dupa ce a absolvit MBA-ul, a castigat la Bursa

Konstantinos Diamantopoulos, 34 de ani, care a absolvit in luna iunie a acestui an programul de EMBA oferit pe piata locala de CEU Business School, fondata de George Soros, spune ca a invatat sa isi gestioneze mai bine banii dupa ce a pus in aplicare cunostintele invatate la scoala de afaceri.

"In urma programului de MBA am gasit raspunsuri la cateva intrebari din personal finance, adica am invatat cum sa-mi organizez investitiile personale la Bursa. Am absolvit programul cand piata era foarte joasa, am investit imediat la Bursa si am castigat cu 50% mai mult decat am investit", spune Diamantopoulos, care este in prezent manager la firma de constructii Aktor Technical si partener si cofondator al companiei cu activitati in real estate Marathon Invest.

De profesie inginer, Diamantopoulos a mai absolvit cursurile universitatii britanice Imperial College London si cele din cadrul institutului de tehnologie Ecole Polytechnique Federale de Lausanne din Elvetia.

MBA-ul reprezinta si o modalitate de a accelera evolutia profesionala a executivilor si are efectul unui "refresh" al lucrurilor invatate la inceputul inceputul carierei.

Simona Simion-Popescu, regional HR director Xerox pentru Europa Centrala si de Est, Turcia si Israel, spune ca MBA-ul absolvit la CEU Business School i-a adus o perspectiva mai larga asupra problemelor legate de business.

"Am urmat un MBA pentru a ramane competitiva, deoarece generatiile care vin din urma sunt mult mai bine pregatite si au acces la mai multa informatie", spune Simion- Popescu. In opinia sa, experienta unui MBA este foarte utila atunci cand un manager vrea sa faca o schimbare in cariera si sa-si schimbe domeniul in care a lucrat o perioada mai lunga de timp.

Este util pentru antreprenori?

"Spre deosebire de MBA-ul de corporatie, unde companiile primesc modelele de business de la compania-mama, antreprenorii trebuie sa isi faca singuri un model de afacere, iar un MBA ii ajuta in acest sens", spune Iuliana Stan, business unit manager in cadrul companiei de consultanta organizationala Human Synergistics.

Businessul Help Net, care a ajuns la 62 mil. euro la sfarsitul anului trecut, a fost proiectul de absolvire a unui program de MBA pe care l-a urmat Isabelle Iacob, in prezent directorul general al retelei, unul dintre principalii jucatori din retailul de medicamente, care opereaza in prezent o retea de 105 farmacii.

"Nu m-a trimis nimeni la EMBA. Toata povestea a pornit de la faptul ca voiam sa intru in antreprenoriat. Eram in aeroport in 2007 cand am vazut un anunt in care WU University anunta inceperea preselectiei candidatilor care vor beneficia de burse de studiu pentru cursurile din Bucuresti. M-am gandit imediat 'De ce nu?' si am aplicat pentru o bursa", spune Lucian Teodorescu, 42 de ani, a absolvit programul de EMBA al WU Executive Academy.

Din luna septembrie a acestui an, Teodorescu este director general adjunct al Capa Finance IFN, companie de microcreditare din Bucuresti, care se afla in proces de transformare in banca comerciala.

Inainte de septembrie, cand a fost recrutat de Horia Manda, unul dintre cei mai cunoscuti manageri de fonduri de investitii, Teodorescu a fost timp de trei ani director de operatiuni al portughezilor de la Millennium Bank, unii dintre ultimii jucatori intrati pe piata bancara. Anterior a lucrat pentru Alpha Bank, Raiffeisen Bank si BRD.

"Plecarea la Capa Finance a fost o oportunitate care a aparut chiar dupa absolvirea programului. Cunostintele dobandite mi-au oferit o mai mare siguranta pentru a accepta noul job", spune el.

Cursurile unui program MBA nu reprezinta unul dinntre cele mai importante elemente atunci cand decizi sa-ti deschizi o afacere. Marius Stefan, antreprenorul companiei de inchirieri auto Autonom Rent a Car, spune ca programul de MBA pe care l-a urmat in cadrul University of Maryland (SUA) l-a ajutat sa inteleaga mai bine ce trebuie sa faca la serviciu.

"Pentru mine MBA-ul a fost o schimbare de mentalitate si nu mi-am deschis un business pentru ca am urmat cursurile unui MBA. Inainte sa ma inscriu la program, eram 'problem solver' la o companie din FMCG, unde rezolvam in fiecare zi o lista lunga de probleme", spune Stefan, care in prezent conduce un business de 2,7 mil. euro cu filiale in 23 de orase din provincie.

Piata locala a programelor de MBA si EMBA va scadea in acest an cu pana la 40%, pe masura ce companiile au redus din sponsorizarile pe care le acordau angajatilor pentru a urma programe de MBA, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Radu Bragarea, Chief Operating Officer (COO) la AIG Life Asigurari: "Competitia a fost una dintre cele mai mari provocari. Nu era competitie intre indivizi, ci intre echipele de lucru. Toti cei care am ajuns acolo eram firi puternice, toti aveam experienta in management. In viata profesionala de zi cu zi, sunt nevoit de multe ori sa fiu expeditiv, pentru a fi eficient. La EMBA lucrurile nu merg asa, pentru ca toti colegii trebuie sa fie implicati in orice decizie."

Lucian Teodorescu, director general adjunct al Capa Finance IFN: "MBA-ul devenise o adevarata moda la un moment dat. In ceea ce ma priveste, a fost dorinta de a evolua profesional si nu de 'a fi la moda'. Cred ca cel mai important in cazul unui program MBA este 'de ce' il faci, 'unde' il faci si 'cum' il faci."

Marius Stefan, proprietar Autonom Rent a Car: "MBA-ul m-a invatat ca trebuie sa vad ce strategie trebuie sa am si care sunt problemele pietei inainte de a incepe sa iau decizii de rezolvare a problemelor."

Cristian Florea, business unit manager pe divizia de retail in cadrul Bayer Schering Pharma: "Inainte de absolvire ocupam pozitia de business development manager fara sa am oameni in subordine. Acum coordonez o echipa de 50 de oameni, care lucreaza in departamentele de vanzari si marketing."