BNR: Cursul se afla sub presiune si nu putem interveni prea mult

Autor: Ciprian Botea 16.10.2009

Directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR afirma ca politicile macroeconomice coerente trebuie sa calmeze cursul, nu interventiile BNR.



Cursul valutar ar putea inregistra fluctuatii semnificative in perioada urmatoare ca urmare a situatiei macroeconomice, iar interventia pe piata a bancii centrale va fi limitata pentru a nu fi puse in pericol obiectivele pe termen lung ale Romaniei, in special aderarea la zona euro, a declarat Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR.

"Pe cadrul macroeconomic actual nu avem sperante sa vedem un curs valutar prea stabil in perioada urmatoare. BNR nu poate interveni prea mult pentru ca o asemenea situatie ar periclita adoptarea monedei unice, politicile macroeconomice avand un rol mult mai important in limitarea fluctuatiei cursului decat interventia directa a bancii centrale", a spus Dragulin, la un seminar pe teme imobiliare organizat de Finmedia.

El considera ca este nevoie urgenta de politici macroeconomice care sa transmita un semnal puternic pietei si sa permita scaderea dobanzilor si reluarea creditarii.

"Este clar ca sunt probleme macroecono-mice si macroprudentiale care nu pot fi depasite fara ajustarea inflatiei si a dobanzilor care sa confere incredere pietei. Fara ajustarea politicilor salariale si fiscale nu putem vorbi insa de o capacitate foarte mare a bancilor de a reduce dobanzile", a precizat el.

Bancile au totusi in continuare o marja de manevra in ceea ce priveste reducerea dobanzilor, iar banca centrala va continua sa incurajeze acest trend prin relaxarea politicii monetare, a mai notat Dragulin.

"Nu va fi insa un proces rapid ca urmare a situatiei macroeconomice interne si internationale. Mai mult, bancile manifesta neincredere atat in raport cu potentialii clienti, cat si in raport cu piata interbancara", a avertizat el.

Neincrederea bancilor vine in conditiile in care portofoliile de credite s-au deteriorat constant in ultimul an, iar prognozele indica o continuare a acestei tendinte ca urmare a cresterii somajului si a instabilitatii cursului de schimb. Cele mai mari neperformante se inregistreaza in sectorul creditelor contractate de companiile din imobiliare si constructii.

"Populatia s-a comportat in materie de credite ipotecare remarcabil de bine in aceasta perioada dificila. Problema cea mai importanta se localizeaza la nivelul imobiliarelor si constructiilor, aceste companii avand probleme in a-si depasi actuala situatie financiara. Restantele pe segmentul imobiliar si cel al constructiilor sunt duble fata de restantele medii la nivelul tuturor companiilor", a spus Dragulin.

Bancile au o expunere de circa 23% din portofoliul de credite pe segmentul imobiliar si cel al constructiilor, potrivit datelor BNR. In acelasi timp, problemele din aceste sectoare s-au acutizat in conditiile in care au fost sustinute in mare parte de finantarea externa. Imobiliarele si constructiile detin 45% din datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei si 32% din datoria externa pe termen scurt.

De asemenea, Dragulin spune ca se simte necesitatea mai multor schimbari si la nivelul politicilor microprudentiale.

"Principala intrebare este, in acest moment, daca putem sau nu sa umblam la provizioane avand in vedere rolul important al acestora. In acest moment, nivelul provizioanelor nu este unul excesiv, dar este posibil sa se faca unele ajustari care sa usureze povara bancilor", spune oficialul BNR.

Ce spune Dragulin: