Indicele Dow Jones a sarit pragul de 10.000 de puncte dupa trei luni si jumatate de crestere sustinuta

Autor: Cristina Rosca 15.10.2009

Daca in octombrie 2008 incepea un declin pronuntat al bursei americane ce a durat pana in martie, in prezent startul bun al sezonului de rezultate financiare aferente trimestrului trei a readus euforia printre investitori.



Indicele Dow Jones Industrial Average, cel mai urmarit barometru al lumii financiare, a depasit valoarea de 10.000 de puncte pentru prima data dupa mai mult de un an, dupa ce banca JPMorgan Chase a raportat in trimestrul trei un profit de 3,6 mld. dolari (2,42 mld. euro), cel mai mare de dupa 2007, scrie Financial Times.

Pietele bursiere de la nivel mondial au reactionat pozitiv la anuntul bancii americane potrivit caruia profitul aferent celui de-al treilea trimestru a crescut de sapte ori pe fondul evolutiilor pozitive ale tranzactiilor cu venituri fixe. Rezultatul pentru perioada iulie-septembrie a depasit asteptarile analistilor.

Indicele Dow, care a crescut incontinuu in ultimele trei luni si jumatate, a inchis sedinta de tranzactionare in crestere cu 144,8 puncte, respectiv 1,5%, la un nivel de 10.015,86, maximul de dupa octombrie 2008, in ziua in care grupul si-a anuntat rezultatele trimestriale.

Euforie pe bursele din intreaga lume

"Acest nivel de peste 10.000 de puncte al indicelui Dow este posibil sa fie unul in mare parte psihologic si ar putea reprezenta un indemn la actiune pentru investitori", a spus Lawrence Glazer de la Mayflower Advisors din Boston.

Analistii spun insa ca Dow este departe de a mai atinge maximul sau istoric, iar economia americana are de parcurs un drum lung inainte sa se poata vorbi de o revenire reala. Indicele a atins in octombrie 2007 maximul record de 14.164,53 puncte, dupa ce a crescut cu 94% in cinci ani. Pietele europene au inchis pe verde miercuri, insa joi au deschis precaut, pentru ca pe parcursul sedintei de tranzactionare sa ajunga pe minus.

Pietele americane au reactionat cel mai bine. CNBC a programat un raport special pentru a celebra un nivel ce nu se mai atinsese pe Wall Street de peste un an, dupa ce in octombrie anul trecut Dow se prabusea, anticipand colapsul intregului sistem financiar.

"Ultima data cand am vazut 10.000 de puncte, ne indreptam in directia gresita", a spus Doreen Mogavero, presedintele companiei de brokeraj Mogavero, Lee & Company. "Acesta este un sentiment ceva mai placut."

Departe de maximele de altadata

Indicele Dow a recuperat aproximativ 3.450 de puncte fata de minimul pe care l-a atins la inceputul lunii martie, de 6.626,94 puncte. Cu toate acestea, indicii de referinta de pe principalele piete sunt doar o umbra a ceea ce au fost inainte de izbucnirea crizei.

Dow mai are nevoie de aproximativ 4.000 de puncte pentru a atinge nivelul sau maxim record, in timp ce alti indicatori ai evolutiei pietei mai au de recuperat 30% pentru a atinge din nou varfurile.

Si companiile care alcatuiesc indicii se chinuie inca cu venituri modeste, cu pierderi de pe urma creditelor si sunt macinate de incertitudini privind cresterea pe termen lung a economiei Statelor Unite.

Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 1,75%, respectiv 18,83 puncte, pana la 1.092,02, iar indicele compozit NASDAQ a urcat 32,34 puncte, respectiv 1,5%, pana la 2.172,23 puncte.

Performante in Est

Euforia de pe pietele bursiere americane s-a raspandit si pe bursele europene miercuri, ziua in care JPMorgan si-a anuntat rezultatele financiare din trimestrul trei. Joi, desi au deschis indecis, la jumatatea sedintei de tranzactionare cele mai multe trecusera pe minus. Indicele britanic de referinta FTSE 100 pierduse 9,3 puncte, respectiv 0,18%, pana la un nivel de 5.246,8 puncte. Indicele german DAX a coborat putin sub zero, 0,01%, pana la un nivel de 5.853,46 puncte. CAC 40, indicele francez de referinta era singurul pe plus, cu 0,05%, respectiv 1,81 puncte. Bursele vest-europene au avut o evolutie buna in ultimele luni, dupa ce in martie au atins valori minime istorice. CAC 40 a avansat cu 54% fata de minimul din 9 martie. DAX a crescut cu 59%, iar FTSE 100, 49%. Pe bursele din Est evolutia era oscilanta la jumatatea sedintei de joi, la Sofia si la Moscova, bursele fiind pe plus, in timp ce la Budapesta, Praga si Bucuresti, pe minus. Comparativ cu minimele din martie, pietele bursiere din Est au crescut chiar mai puternic decat cele din Vest. Indicele rus RTSI a avansat cu 148%, cel de la Bucuresti, BET, cu 132%, urmate ca performanta de BUX din Ungaria, PX din Cehia si Sofix din Bulgaria, care a crescut cu 81,55%.