Abia anul viitor o jumatate dintre romani vor avea un PC

Autori: Adrian Seceleanu , Andrei Constantinescu 16.10.2009

In acest an in Romania companiile au taiat drastic achizitiile, iar piata a fost salvata de segmentul consumer, spun producatorii.



Romania are un procent mai mare de gospodarii in care exista un calculator decat Bulgaria sau Ucraina, insa va ajunge doar anul viitor in situatia in care in majoritatea locuintelor va exista un PC, potrivit unor estimari realizate de compania de analiza Euromonitor.

La finele acestui an 47% din cele 7,5 milioane de gospodarii din Romania vor avea un calculator, iar procentul va ajunge la aproape 65% abia in 2018, conform sursei citate. In Europa exista tari care aveau de la finele anului trecut un procent mai mare de gospodarii cu un calculator decat va avea Romania in 2018, arata datele Euromonitor. Printre tarile cu cele mai ridicate dotari cu PC-uri in 2008 se numara: Danemarca (88% din gospodarii), Olanda (87%), Norvegia (85%) si Elvetia (79%).

Cheltuielile vor creste in a doua parte din 2010

Sunt estimarile Euromonitor fezabile pentru piata locala de computere, care ar putea inregistra in acest an o scadere la jumatate fata de anul trecut? Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al Acer in Romania spune ca se asteapta ca gradul de dotare cu PC-uri sa creasca. "Pretul mediu de vanzare scade, notebook-urile, de exemplu, nu mai sunt atat de scumpe si diversi jucatori de piata aduc oferte si finantare", afirma Iftemie, care precizeaza ca se bazeaza pe aceasta evolutie chiar daca, potrivit Institutului National de Statistica, in doar 30% din gospodariile din Romanie veniturile medii lunare trec de 1.200 de lei."

"Laptop-ul sau computerul este accesul copiilor la cunoastere, la internet. Exista mai multe sanse ca o persoana cu bani putini sa cumpere un laptop/PC decat o persoana cu bani mai multi. Tendinta pietei este masiv crescatoare, daca va disparea psihoza aceasta legata de criza si daca se termina instabilitatea politica. Oamenii vor incepe sa cheltuie mai mult incepand cu a doua jumatate a anului viitor. Laptop-ul/PC-ul a ajuns un standard social, o comoditate. Utilizatorii au ajuns sa-l perceapa la nivel de pret si nu sunt interesati sa stie mai mult, spre exemplu, cum functioneaza."

Cei mai multi cumparatori au fost cei care nu aveau un alt calculator?

In acest an, conform mai multor evaluari din piata vanzarile de computere ar scadea la jumatate fata de anul trecut, la 500.000 de unitati. Cine a mai cumparat computere in criza?

"Mai putine companii" si mai multe persoane fizice, spune Ciprian Donciu, Country Manager al Asus Romania.

"Consumatorii cumpara pentru imbunatatire personala, companiile cumpara pentru beneficiu material. Atat persoanele care-si cumpara computer pentru prima oara, cat si persoanele care inlocuiesc computerul vechi sau cumpara un al doilea PC au scazut impreuna, dar tot reprezinta un procent mai mare decat segmentul companiilor care achizitioneaza astfel de dispozitive", a adaugat el.

"Clienti au fost in principal persoane care-si cumpara primul computer. Companiile au cumparat mai putin, deoarece au un ciclu de utilizare lung", spune si oficialul Acer, care sustine ca oamenii sunt nevoiti sa nu renunte la computere. "Viata merge inainte, oamenii au nevoie de comunicare, ei cumpara si vor cumpara indiferent de criza... copiii continua sa mearga la scoala, au nevoie de PC-uri/laptop-uri, oamenii cumpara."

Mai rezervat in estimari, Donciu se asteapta la o revenire a pietei, insa intr-un orizont mai lung. "Criza a indus o idee de viata mai linistita, mai economica, mai retinuta. Daca criza se incheie de maine, tot nu va fi bine, fiindca va trece mult timp pana ne vom reveni, minim un an-doi. (...) Nevoia de informatie nu a scazut, dar oamenii nu mai pot cumpara computere din cauza crizei", spune el.