Solutia din imobiliare: reglementarea pietei inchirierilor de locuinte

Autor: Ciprian Botea 15.10.2009

Piata imobiliara are nevoie de o noua abordare care sa puna accentul mai mult pe inchiriere si mai putin pe detinere de locuinte, masura prin care s-ar putea evita problemele generate de indatorarea excesiva pe termen lung a populatiei si care ar putea scoate la lumina economia subterana care ascunde in acest moment piata chiriilor, au spus specialistii prezenti la un seminar de specialitate organizat de Finmedia.

"Atentia si educatia populatiei este gresit orientata catre detinerea de locuinte, in conditiile in care nu toata lumea isi permite sa aiba in proprietate o casa. Aceasta situatie se datoreaza si insuficientei fondului locativ destinat inchirierii", a declarat Ion Bejan, consultant in cadrul Institute Real Estate & Construction Viena.

Circa 15 - 20% dintre locuintele din marile orase sunt inchiriate, dar doar 4% dintre proprietari le declara si platesc impozite, ceea ce genereaza o evaziune fiscala uriasa, potrivit lui Bejan. "Peste 97% dintre locuintele din Romania sunt in proprietate privata. De aici marea evaziune fiscala care se inregistreaza la nivelul locuintelor in proprietate privata care sunt inchiriate", a spus el.

In Germania, spre exemplu, 55% din populatie locuieste cu chirie.

Doar 1% din veniturile declarate la fisc vin din inchirieri

Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, a sustinut aceasta idee argumentand ca doar 1% din veniturile declarate de contribuabili la ANAF provin din inchirieri. Ea a adaugat ca inchirierea trebuie sa inceteze sa mai fie vazuta ca o solutie temporara si ca este nevoie de o lege care sa reglementeze aceste segment de piata.

Specialistii sustin, de asemenea, ca este nevoie de o implicare mai mare a statului in construirea de locuinte sociale si in crearea de parteneriate public-private in sectorul contructiilor de locuinte. "Ideea ca piata va reglementa problema locuintelor s-a dovedit falsa. Companiile private nu ii pot satisface decat pe cei cu venituri ridicate si foarte ridicate", a spus Bejan.

In acelasi timp, autoritatile locale si centrale ar trebui sa se angajeze mai puternic in dezvoltarea infrastructurii care sa faciliteze dezvoltarea ulterioara a fondului de locuinte, mai spun specialistii.

Acestia spun ca, desi numarul tranzactiilor va reveni curand la nivelul din trecut, preturile nu vor recupera declinul din ultimul an decat in cateva decenii. "Trebuie sa fim mult mai prudenti in a creiona ceea se va intampla in urmatorii ani. Studiile arata ca preturile vor creste cu 1-3% pe an pe o perioada de zeci de ani", a declarat Ion Radu Zilisteanu, directorul grupului imobiliar Intermedias.