Peste 500 de sucursale bancare si-au renegociat chirii mai mici

Autor: Cristi Moga 15.10.2009

Bancherii au renegociat de la inceputul anului chiriile pentru cel putin 500 din cele 6.500 de sucursale bancare de pe piata locala, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, care a primit mandat sa negocieze pentru BCR, UniCredit Tiriac, Alpha Bank, ING, Carpatica si Millennium Bank.

"Am negociat din luna februarie a acestui an peste 500 de contracte de inchiriere pentru aceste banci si in iulie am ajuns la o rata de reducere a chiriilor de 27%. Acum procentul a inceput sa mai scada, deoarece incepusem cu renegocierea contractelor mai umflate, unde discount-ul era mai mare. Vom continua renegocierile, deoarece bancile din portofoliu au in jur de 1.000 de sucursale", a declarat pentru ZF Razvan Gheorghe, directorul Cushman & Wakefield.

Circa 20% din aceste spatii se afla in Bucuresti, unde piata spatiilor comerciale stradale este controlata de un numar restrans de investitori, printre care grupul NCH, condus de Andrei Siminel, Gabriel Popoviciu sau Alexis Bonte. "Am avut negocieri si cu proprietari cu portofolii mai mari, dar discutiile se poarta pentru fiecare spatiu in parte. Era aberant sa platesti 40 euro/mp in Calarasi, spre exemplu", spune seful Cushman.

La jumatatea acestui an pe piata locala functionau 6.500 de unitati bancare, in usoara scadere, in conditiile in care o serie de banci au inceput sa inchida din spatii.

Cine renegociaza

BCR

UniCredit Tiriac

Alpha Bank

ING

Carpatica

Millennium Bank