FMI revine la Bucuresti cand se va instala noul guvern

Autor: Claudia Medrega 15.10.2009

FMI nu anticipeaza intreruperea acordului cu Romania, delegatia de evaluare a indeplinirii angajamentelor din acordul stand-by urmand sa vina la Bucuresti de indata ce va fi instalat noul cabinet.

"FMI urmareste indeaproape evolutiile politice din Romania si nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by cu acest stat sau o schimbare a politicii ca urmare a acestor evolutii. Programele FMI sprijina politicile economice sanatoase ale statelor partenere si nu un anumit guvern sau partid", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, dupa desemnarea lui Croitoru pentru functia de premier de catre presedintele Traian Basescu.

El a spus ca delegatia de evaluare a indeplinirii angajamentelor din acordul stand-by, programata initial pentru saptamana viitoare, va veni la Bucuresti dupa ce va fi instalat un nou cabinet.

Cea de-a treia transa din imprumut are o valoare de 1,409 mld. DST (aproximativ 1,5 mld. euro) si ar urma sa fie acordata in luna decembrie, in functie de raportul celei de-a doua evaluari a FMI. Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca "fara sa tragem cele dpoua transe de la FMI si UE in octombrie, noiembrie, decembrie, putem fi in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile".

FMI a virat la inceputul lunii mai prima transa din imprumut, care a intrat la rezerva BNR, in luna septembrie acordand si banii aferenti celei de-a doua transe, din care jumatate au intrat la rezerva valutara a BNR si jumatate au fost alocati Ministerului de Finante pentru acoperirea deficitului bugetar.