„Criza nu este un esec al sistemului de piete libere. Amenintarea este interventia prea mare a statului”

Autor: Claudia Medrega 15.10.2009

Lucian Croitoru considera ca acordul cu Fondul Monetar International este "maximul" din ceea ce puteau sa faca autoritatile, avand ca efect stabilizarea cursului de schimb si atenuarea canalului financiar de propagare a crizei.

Totusi, el sustine ca necesarul de finantare al Romaniei este un element de vulnerabilitate si va ramane la un nivel ridicat ani la rand, pentru ca acordul cu FMI creeaza noi nevoi de imprumuturi.

Croitoru considera ca economia romaneasca ar putea sa-si revina din recesiune cu un anumit decalaj fata de economiile vestice, reluarea cresterii economiei urmand sa aiba loc cu 8-12 luni dupa revenirea economiei mondiale.

Deficitul bugetar, unul dintre criteriile de performanta stabilite in acordul cu FMI, ar trebui sa coboare in 2011 sub 3% din PIB. El sustine ca daca deficitul bugetar nu va fi adus sub 3% din PIB, atunci datoria publica va creste spectaculos de repede si va crea o problema Romaniei.

De asemenea, adoptarea euro nu va fi o misiune usoara pentru Romania, partea cea mai grea fiind reducerea deficitului, in opinia lui Croitoru.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Croitoru sustine ca este necesara o ajustare ordonata si puternica pentru a "indulci" modul in care investitorii straini vor decide sa reduca finantarile externe din Romania. El anticipa ca este plauzibila pentru 2009 o ajustare cu 4,8-5,5 puncte procentuale, fata de nivelul de 12,3 % din PIB din 2008.

Croitoru a atras atentia ca in 2010 este posibil ca inflatia din Romania sa scada sub banda de variatie, situatie care ar putea crea probleme.

Croitoru apreciaza ca datorita competitiei politice intre partide s-au produs cresteri aberante de salarii bugetare, cu efecte puternice in majorarea inflatiei.

El anticipa inca de anul trecut ca ritmul de crestere a salariilor va incetini in 2009, comparativ cu acest an, iar majorarea castigurilor se va limita la o singura cifra incepand cu anul 2010, intrucat productivitatea nu poate sustine dinamicile din ani anteriori.

In privinta competitiei economice din Romania, Croitoru sustine ca este in general una de tip monopolist. Drept urmare, pe timp de criza gap-ul economic se adanceste mult mai repede. "De ce in SUA preturile sunt de doua ori mai mici decat in Romania? Pentru ca in Romania nu exista concurenta."