Basescu: As prefera sa nu se ajunga la dizolvarea Parlamentului

Ziarul Financiar 16.10.2009

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat vineri, la RRA, ca daca Parlamentul nu va valida, pana la prezidentiale, doua propuneri de guvern, Constitutia i-ar permite sa dizolve Legislativul, incepand cu 7 decembrie, daca ar fi presedinte in exercitiu, dar ca prefera sa nu faca acest lucru, informeaza

Mediafax

.

"Acest risc exista, dar eu sper sa nu se produca, pentru ca nu trebuie create precedente in care atributiunile constitutionale ale uneia dintre parti sa fie anulate de cealalta parte. Cel putin eu, avand responsabilitatea sa veghez la respectarea Constitutiei, nu voi permite crearea de precedente care anuleaza atributiuni ale unei parti. Parlamentul are dreptul sa se manifeste, partidele in plenul Parlamentului, iar presedintele are dreptul sa se manifeste desemnand prim-ministrul", a declarat Traian Basescu.

El a afirmat, in aceeasi emisiune, ca daca Parlamentul nu va valida si o eventuala a doua propunere de guvern pana la alegerile prezidentiale, ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului a doua zi dupa cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, respectiv pe 7 decembrie, in eventuala calitate a sa de presedinte in exercitiu.