Presedintele Basescu joaca la limitele Constitutiei si ameninta cu dizolvarea Parlamentului chiar si dupa incheierea mandatului

Autor: Iulian Anghel 16.10.2009

Presedintele Traian Basescu a sustinut vineri la Radio Romania ca, daca Parlamentul nu va valida, pana la prezidentiale, doua propuneri de guvern, Constitutia ii permite sa dizolve Legislativul, incepand cu 7 decembrie: "Acest risc exista, dar eu sper sa nu se produca (...)".

Potrivit sefului statului, daca Parlamentul nu va valida si o eventuala a doua propunere de guvern pana la alegerile prezidentiale, ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului a doua zi dupa cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, respectiv pe 7 decembrie, in eventuala calitate a sa de presedinte in exercitiu.
"Am convingerea ca am facut o oferta buna pentru tara si pentru partide prin desemnarea domnului Croitoru", a spus Basescu.

Presedintele l-a desemnat joi pe Lucian Criotoru sa formeze guvernul, insa, in acest stadiu, sansele ca echipa lui sa treaca de Parlament sunt reduse. Daca guvernul propus nu trece, presedintele face o a doua propunere de premier care, impreuna cu echipa sa, trebuie sa ceara din nou votul Parlamentului. Daca si aceasta propunere cade, presedintele poate, constitutional, dizolva Parlamentul si se ajunge la anticipate. Parlamentul nu poate fi insa dizolvat (potrivit legii fundamentale) in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui in exercitiu.

Al doilea tur al alegerilor prezidentiale se consuma pe sase decembrie, deci, cel putin pana la aceasta data, Parlamentul nu poate fi dizolvat. Basescu sustine insa ca o poate face incepand cu 7 decembrie, adica a doua zi dupa finalul alegerilor.

Or, dupa 6 decembrie (al doilea tur al prezidentialelor, cand, in ordine temporara, se incheie mandatul lui Basescu, deci se poate dizolva Parlamentul), rezultatul votului ar putea sa indice faptul ca presedintele in exercitiu a pierdut alegerile. Insa, potrivit Constitutiei, art. 83. al. 2, "Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales", ceea ce poate inseamna, in interpretarea actualului sef al statului, ca el are atributii pline, deci ar putea dizolva si Legislativul, pana la depunerea juramantului viitorului presedinte (el sau altul).

Bomba aruncata de Traian Basescu s-ar putea dovedi a fi mai pericoloasa decat toate controversele constitutionale din ultimele zile legate de rolul presedintelui in desemnarea premierului si de cuvantul pe care o majoritate parlamentara il are de spus in acest domeniul.