Cea mai mare frauda de trading din istoria Americii. Miliardarul Raj Rajaratnam, acuzat de uz de informatii confidentiale

Ziarul Financiar 17.10.2009

Fondatorul fondului de hedging Galleon, miliardarul Raj Rajaratnam si mai multi executivi ai unor importante companii americane au fost pusi sub acuzare pentru ca s-au folosit de informatii confidentiale in tranzactiile cu titluri, aceasta fiind cea mai mare frauda din istoria Americii, informeaza Reuters.

Investigatorii au declarat ca s-au folosit de ascultarea telefoanelor pentru prima data in cazul unei anchete de pe Wall Street, lovind astfel puternic in industria hedgingului, care, in mare parte, se bazeaza pe ponturi in tranzactii pentru a putea face profituri mari.

In centrul anchetei se afla Rajaratnam, fondul sau, Galleon, si doi executivi din cadrul fondului de hedging New Castle, care anterior era o divizie a Bear Stearns Asset Management, inainte ca Bear Stearns sa intre in faliment in 2008.

Trei executivi ai unor importante companii americane - IBM, firma de consultanta McKinsey & Co si divizia de investitii a Intel - se confrunta in prezent cu aceleasi acuzatii.

"Nu vorbim aici de orice fel de informatii confidentiale", a declarat procurorul general pentru regiunea Manhattan, Preet Bharara. Acesta a declarat ca prin aceasta frauda s-au realizat profituri ilegale de peste 20 milioane dolari timp de mai multi ani.

Conform unui cap de acuzare, Rajaratnam, in varsta de 52, considerat cel mai bogat srilankez din lume, ar fi conspirat, incepand din ianuarie 2006, cu directorul trezoreriei Intel Capital, Rajiv Goel, si Anil Kumar, un director din cadrul McKinsey.

Galleon avea sub administrare active in valoare de 7 miliarde dolari.