Emilian Radu, PwC: Bancherii au sufocat economia pentru ca si-au abandonat clientii traditionali si sunt vinovati moral pentru criza

Autor: Ciprian Botea 18.10.2009

Emilian Radu, 56 de ani, primul partener roman al unei firme de consultanta din Big Four, in prezent consultant strategic al PricewaterhouseCoopers (PwC), vede puterea de a rezolva problemele din economie in mana statului si a bancilor, dar apreciaza ca exista o psihoza a crizei si ca situatia actuala este exacerbata.



"Pentru ca firmele actioneaza intr-un cadru macroeconomic reglementat de stat, acesta poarta o responsabilitate importanta in privinta solutiilor de iesire din criza. De aceea, in acest context trebuie sa pornim de la politicile guvernamentale", a declarat Radu intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

In acelasi timp, el apreciaza ca in rezolvarea crizei ar trebui sa se implice activ si bancile, care, desi sunt jucatori educati, in comparatie cu ceilalti agenti economici au reactionat total neprofesionist la inceputul crizei, majorand dobanzile si indepartandu-se de clientii lor traditionali - companiile si populatia. "Bancile sunt vinovatul moral pentru actuala criza pentru ca au actionat total neprofesionist. Au intors foaia si au sufocat economia, iar acum ele trebuie sa faca primul pas", a spus Radu.

Totusi, bancile au inceput sa-si revina in ultima perioada, orientandu-se din nou catre clientela lor traditionala, apreciaza el. In aceste conditii, in ultimele trei luni soldul creditului neguvernamental (imprumuturile acordate populatiei si companiilor) a ramas constant in jurul a 47 mld. euro, dupa ce din octombrie 2008 pana in iunie coborase cu mai mult de 6 mld. euro.

Adeptul unei reduceri soc a dobanzii de politica monetara

In schimb, BNR a reactionat in continuare prudent in fata actualei crize. "Eu am argumentat ca era nevoie de o scadere soc, cu 2-3%, a dobanzii de politica monetara si o procedura mai directa in ceea ce priveste reducerea rezervelor minime obligatorii", a declarat Radu, mentionand ca unul dintre castigurile ultimei perioade este acela ca BNR a reusit sa mentina stabilitatea cursului de schimb. Banca centrala a redus dobanda oficiala cu 2,25% de la inceputul acestui an, dar in mai multe etape succesive.

Emilian Radu are o experienta de peste 17 ani pe piata de consultanta si a fost timp de 14 ani partener al PwC. In 1995 a devenit primul partener roman al unei forme de consultanta din Big Four (PwC, KPMG, Delloite, Ernst & Young). In iunie anul acesta a decis sa iasa din parteneriat pentru a se dedica unor proiecte personale, dar va ramane pana in septembrie 2010 consultant strategic al companiei pe probleme de risc management si model de business.

PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari firme de consultanta si audit la nivel mondial, a luat fiinta abia in 1998, in urma fuziunii dintre Price Waterhouse si Coopers & Lybrand.

Sunt foarte multe active lichidabile

In cadrul PwC, Radu a condus operatiunile de fuziuni si achizitii si pe cele legate de insolventa, doua piete care aproape ca nu existau in anii '90 si care au evoluat timp de doua decenii sub ochii sai. "Piata de fuziuni si achizitii era inexistenta in anii '90, pentru ca pentru a avea o astfel de piata trebuie in primul rand sa ai entitati private. De aceea, eu am fost adeptul unei privatizari agresive", spune consultantul PwC.

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a inceput sa se dezvolte dupa anii 1998-2000, dar in momentul de fata acest segment a fost puternic lovit de criza, noteaza Radu. In acest context, PwC se concentreaza acum mai mult pe segmentul de restructurari si insolventa. "Am creat doua echipe pentru a avea activitate atat in perioade de prosperitate, cat si in perioade de turbulente. Avantajul unei firme de consultanta este acela ca asigura stabilitatea pe termen lung a staff-ului. In schimb, in acest moment la bancile de investitii (care isi concentreaza activitatea doar pe fuziuni si achizitii) este o drama intreaga", explica Radu.

Chiar daca piata de insolventa este anticiclica, adica merge in sus in momentul in care economia scade, actuala criza a generat o serie de provocari noi pentru jucatorii specializati pe acest segment. "Paradoxul in acest moment de criza generalizata este ca sunt foarte multe active lichidabile, dar exista si o criza de lichiditati care determina o lipsa a cererii. Lichidatorii nu mai au cui sa vanda, de aceea mesajul meu este: nu va grabiti cu falimentul!", spune Radu.

Fiscalitatea nu trebuie sa sufoce companiile

Restructurarea companiilor cu probleme si nu intrarea in faliment este singura sansa in actualul context economic, iar bancile au fost primele care au inteles acest mesaj si au demonstrat o atitudine flexibila, noteaza Radu. "In acest moment abordarea trebuie sa fie mai creativa din moment ce nu ai cui sa vinzi. Bancile au inteles mesajul si recurg la rescadentarea si reesalonarea datoriilor sau chiar la renegociere contractelor. Uneori este nevoie chiar de un supliment de finantare pentru activitatile curente ale debitorului", explica el.

Consultatul PwC considera ca statul ar trebui sa se concentreze in aceasta perioada de declin economic pe imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul de stat, cresterea investitiilor publice si restructurarea sectorului energetic si sa nu recurga in niciun caz la majorarea taxelor si impozitelor.

"In astfel de momente trebuie sa ai curajul sa nu iei masuri care se refera la momentul prezent, sa te gandesti la viitor si sa rezisti tentatiei de a majora fiscalitatea. Colectarea veniturilor la buget este esentiala pentru ca circa 30% din ceea ce ar trebui colectat nu se colecteaza. Este absolut necesara mentinerea sau chiar scaderea temporara a fiscalitatii, pentru ca aceasta nu trebuie sa fie un agent de motivare a cresterii economice si nu sa sufoce companiile", a declarat Radu.

Insa, statul a reactionat lent in fata actualei crize si a esuat sa contrabalanseze astfel declinul de la nivelul sectorului privat. "Orice guvernare responsabila creste investitiile publice in perioade de criza. Astfel se creeaza locuri de munca si se dezvolta infrastructura. Dincolo de impactul asupra ratei somajului, aceste investitii au si un impact important asupra moralului colectiv", apreciaza Radu.

Investitiile publice sunt esentiale si acestea ar putea fi sprijinite inclusiv prin programe cofinantate din fonduri de la Uniunea Europeana. Birocratia europeana este insa corelata, in acest caz, cu o incapacitate a autoritatilor de a atrage bani pe baza unor programe locale, considera Radu.

Un alt punct vulnerabil indicat de consultantul PwC este faptul ca Romania nu are un sistem energetic capabil sa faca fata unei crize.

Pana acum au existat numeroase discutii privind crearea unei companii energetice mari, dar nu s-a intreprins nimic in acest sens.

"Sectorul energetic, alaturi de cel bancar, este un sector strategic. Orice stat responsabil isi mentine controlul asupra energiei. Din pacate noi nu avem un jucator economic care sa poata participa la proiecte energetice internationale", apreciaza Radu.

Statul ar putea deveni mai eficient in combaterea crizei daca patronatele vor pune in continuare presiune asupra Guvernului pentru a aplica politicile la care s-a angajat. In acelasi timp, companiile ar trebui sa-si rationalizeze costurile si sa se orienteze spre surse de finantare si parteneriate externe, considera Radu.

Este normal ca in timp de criza sa aiba loc o reasezare a mediului de business, iar supravietuirea companiilor depinde de calitatea managementului, spune el.

Cine este de vina pentru criza

Modelul de crestere economica din ultimii ani este principalul responsabil pentru declansarea crizei, noteaza consultantul PwC. Expansiunea economiei a fost generata de cresterea cererii interne, alimentata la randul sau de factori externi precum investitiile straine, remiterile romanilor plecati la munca in strainatate si exporturile. Dar odata cu declansarea crizei la nivel global au fost taiate toate aceste surse de crestere si tot sistemul a devenit fragil. "Trebuia sa constatam dinainte aceste vulnerabilitati", a spus Radu.

Curriculum Vitae

Din intamplare, in consultanta

Emilian Radu povesteste ca a ajuns sa lucreze pe piata de consultanta dintr-o intamplare. "La inceputul anilor '90 lucram la Agentia de Privatizatizare ca director general. Guvernul a angajat atunci Coopers & Lybrand drept consultant pentru adoptarea legii privatizarii, iar eu am fost interfata dintre stat si firma. Mi s-a facut o oferta de catre Coopers & Lybrand, iar in februarie 1992 am trecut de la functionar public la consultant privat. La vremea respectiva s-a comentat ca am fost primul inalt functionar care a parasit sistemul birocratic pentru a lucra intr-o companie privata", spune el.