Cresterea pretului si eventualitatea unei crize pe piata de profil transforma zaharul in noul petrol

Autor: Catalina Apostoiu 18.10.2009

Pretul zaharului s-a dublat pe pietele de marfuri din intreaga lume de la inceputul anului, situandu-se aproape de maximul ultimilor 28 de ani.



Pretul zaharului a intrat pe un trend ascendent, ajutat de fondurile de hedging si de speculatorii care se grabesc sa parieze pe posibilitatea unei crize a indulcitorului natural.

Zaharul brut s-a tranzactionat la inceputul acestui an intre 22 (14,7 eurocenti) si 26,5 centi (17,7 eurocenti) pe kilogram in New York. Pretul a atins insa 54,76 de centi (36,7 eurocenti) luna trecuta, cel mai ridicat nivel de dupa 1981, in prezent acesta osciland in jurul valorii de 50 de centi (34 eurocenti), scrie The Guardian.

Cresterea a survenit pe fondul unui boom general al preturilor marfurilor. Preturile metalelor si energiei au avansat puternic pe fondul deprecierii dolarului si al cresterii pietelor de actiuni la nivel mondial.

Exista motive solide pentru tendinta de crestere a pretului zaharului brut. Ploile masive au cauzat probleme celui mai mare producator de zahar din lume, Brazilia, unde o proportie considerabila din productia de trestie de zahar a fost destinata productiei de etanol. Intre timp, cel mai mare consumator de zahar, India, a avut parte de un sezon slab al musonilor si din exportator net de zahar a devenit importator.

"Sursa problemelor au fost Brazilia si India", a declarat Sudakshina Unnikrishnan, analist pe marfuri in cadrul Barclays Capital.

Conform estimarilor Organizatiei Internationale a Zaharului cu sediul in Londra, consumul de zahar la nivel mondial va depasi productia cu 9 milioane de tone anul viitor, obligand companiile din sectorul alimentar si guvernele sa recurga la rezerve. In Statele Unite, producatori de snacks inclusiv Mars, Nestle si Krispy Kreme Doughnuts au cerut administratiei Obama sa relaxeze controlul asupra importurilor, avertizand ca SUA "ar putea ramane practic fara zahar".

Specialistii spun ca perspectiva unei cresteri rapide a preturilor a atras atentia fondurilor de hedging aflate in cautare de castiguri speculative pe termen scurt.

Tom Mikulski, strateg in cadrul companiei de brokeraj Lind-Waldock din Chicago, a declarat: "Cand o piata incepe sa se incalzeasca, isi fac aparitia o multime de fonduri care urmaresc tendintele".

Pe NYSE Liffe - bursa unde se tranzactioneaza contracte de tip futures si options, volumul tranzactiilor cu contracte pe zahar alb a urcat cu 40% de la 145.554 in august, la 204.662 in septembrie.

O serie de proteste privitoare la speculatiile care imping pretul petrolului in sus manifestate anul trecut au incurajat unele fonduri sa-si indrepte atentia catre contractele futures din sectorul agriculturii. "Aceste contracte nu atrag atentia autoritatilor de reglementare asa cum se intampla in cazul energiei", declara Steve Platt, strateg in cadrul Archer Financial Services din Chicago.