Harvard University, cea mai bogata scoala din lume, a pierdut 500 mil. $ pentru ca a pariat gresit pe dobanzi

Ziarul Financiar 18.10.2009

Cea mai bogata universitate din lume, Harvard University, care a pregatit unii din cei mai mari economisti ai lumii contemporane, a pierdut 1,8 miliarde de dolari din plasamente "neinspirate", scrie The New York Post.

Universitatea care a dat in secolul 20 mai multi laureati ai premiului Nobel pentru economie, a mutat anul trecut 1,8 miliarde de dolari dintr-un cont cu risc scazut in propriul fond de investitii, care a pierdut circa 10 miliarde de dolari, potrivit raportului pe ultimul an.


Totodata, potrivit Bloomberg, prestigioasa universitate americana a pierdut aproape 500 de milioane de dolari dupa ce a "pariat", anul trecut, prin instrumente financiare derivate de hedging, ca dobanzile vor creste in acest an.

Harvard a platit 497,6 milioane de dolari catre mai multe banci de investitii in anul fiscal incheiat la 30 iunie pentru a iesi din operatiuni de swap pe dobanzi, in valoare de 1,1 miliarde de dolari, in care intrase pentru hedging pe dobanzi variabile atasate mai multor proiecte de capital, se arata in raportul anual al universitatii.